A Jövő nyár Kárpáti György Mór (Guerilla) második nagyjátékfilmje, amely egy gimnáziumi osztály drámatáborában játszódik, főszereplője pedig a 18 éves, nyughatatlan Milán, aki egy este elszökik a táborból. Egy évvel később, az érettségi után ismét megszervezik a tábort, a fiú azonban évközben öngyilkos lett. Volt osztálytársai közösen próbálják feldolgozni a fiú halálát. A rendező elmondása szerint a film „leginkább a fiatal generációról, gyászfeldolgozásról és a közösségről szól.” 

A film tavaly augusztus végén, 12 napon keresztül forgott Cserépváralján, egy erdei táborban. Első vágata a Les Arcs Filmfesztivál Work in Progress szekciójába is bekerült. Főszereplői Brezovszky Dániel, Bukovszky Orsolya és Liber Ágoston, írta és rendezte Kárpáti György Mór, producere Petrányi Viktória, gyártója a Proton Cinema.

A Műanyag égbolt Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta első egész estés nagyjátékfilmje, ami 2015 óta készül, és úgy tűnik, 2022 második felében végre a mozikba kerülhet. A 100 év múlva játszódó történetben az ember az egyetlen élőlény, ami túlélte az apokalipszist, és csak kolóniába verődve képes a túlélésre, az üvegkupola alá bezárt Budapesten. Stefan (Keresztes Tamás) és Nóra (Szamosi Zsófia) a társadalmi szabályokat felrúgva úgy döntenek, hogy kilépnek ebből a biztonságos karanténból, és nekivágnak az ismeretlennek.  

Műanyag égbolt

A rotoszkóp animációs technikával készülő film Inkubátoros projektként indult, de az évek során kinőtte magát, és az NFI egész estés támogatása mellett az Eurimages és egy szlovák koproducer is beszállt a film költségvetésébe. A gyártás lassan a végéhez ér, november elején zajlott az utószinkron és elindult a film zenéjének felvétele.

A First Cut+ első, téli állomása Triesztben, a When East Meets West szakmai program részeként zajlik január 23. és 28. között, nyáron pedig Karlovy Varyban pedig az Eastern Promises szakmai fórum tagjaként folytatódik majd. A First Cut+ programba összesen 16 utómunkában lévő játékfilmet válogattak be, idén is nagy hangsúlyt fektetve a közép- és kelet-európai régió projektjeire. A résztvevő filmek többnapos online konzultációban részesülnek promócióval, marketinggel, sajtóval és fesztiváloztatással kapcsolatban. A When East Meets West koprodukciós pitchfórumán Kovács István is bemutatja első nagyjátékfilmje tervét, amely a Diák Oscar-díjas diplomafilmje, az Ostrom nagyjátékfilm változata. 

Forrás: First Cut+, Cineuropa / Címlapfotó: Jövő nyár