Visszatérés Epipóba (r.: Oláh Judit)

Az 1980-as évek végén Magyarországon működött egy különleges tábor, ahova sok gyerek szeretett volna eljutni. A háromhetes tematikus nyaraltatás egy képzeletbeli országba, Epipóba repítette a résztvevőket, messze a hanyatló szocializmus valóságától. Mesébe illő szerepjátékok várták a gyerekeket, akiknek még saját, titkos nyelvük is volt.

A tábor karizmatikus vezetője bűvkörébe vonta a rábízott gyerekeket, annak ellenére, hogy a játékokat megalázás és többeket érintő titkolt abúzus árnyékolta be.

Mikor az egykori táborlakónak, Oláh Judit filmrendezőnek a kislánya nyári táborba szeretne menni, az elengedés váratlanul nehezen megy. Ezért a film rendezőjeként csaknem 25 év után újra találkozik egykori társaival, hogy együtt értsék meg, hogyan él bennük Epipo, ez a zárt, misztikus és titkokkal terhelt világ. A film a Campfilm (A létezés eufóriája, Anyáim története, Káin gyermekei) gyártásában készült, az HBO Europe-pal koprodukcióban. Világpremierjére a koppenhágai CPH:DOX fesztiválon került sor.

premier: 2020. október 1. / HBO GO és HBO

Anyáim története (r.: Dér Asia és Haragonics Sára)

A közel 5 éven keresztül készített film egyik főszereplője Virág, volt parlamenti képviselő, aki kiábrándult, és otthagyta a politikai pályát. Zenész barátnőjével, Nórával úgy döntenek, hogy gyereket vállalnak, annak ellenére, hogy Magyarországon kifejezetten nehéz az azonos nemű pároknak családot alapítani. Két év bizonytalan várakozás után hírt kapnak egy örökbefogadásra váró kislányról.

Nóra és Virág habozás nélkül igent mondanak. Míg Virág ösztönösen ráérez az anyaszerepre, Nóra nehezen találja a helyét a családban. Félelme, hogy a kislányának nincs szüksége két anyára, alapjaiban kérdőjelezi meg, amit addig önmagáról gondolt. A szülővé válás nehézségei mellett a szivárványcsaládok kirekesztettségével is meg kell küzdeniük, amely egyre növekvő mértékben befolyásolja életük és jövőbeli terveik alakulását.

Az Anyáim történetét Dér Asia és Haragonics Sári rendezte, producere László Sára és Gerő Marcell (Campfilm), koproducere Szakonyi Noémi Veronika (Match Frame Productions), executive producerei Hanka Kastelicová és Závorszky Anna (HBO Europe), vágója Erdélyi Flóra. A film a Campfilm (A létezés eufóriája, Visszatérés Epipóba, Káin gyermekei) gyártásában, az HBO Europe koprodukciójában készült a Match Frame Productions közreműködésével. Utómunkálatait a Sundance Institute Documentary Film Program támogatta. A film premierjére a torontói Hot Docs filmfesztiválon került sor.

Premier: 2021. első félév

Dívák (r.: Kőrösi Máté)

Kőrösi Máté, az SZFE dokumentumfilm rendező szakán végzett 2019-ben. Diplomafilmjének egész estés dokumentumfilmmé fejlesztését a Makabor Studió és az HBO Europe ko-produkciójában készítheti el. Szani, Tina és Emese: vagy ahogy magukat hívják, a Dívák. Három húszéves lány, akik órákig képesek sminkről, ruhákról vagy profilképekről beszélgetni.

 

A felszínes külső mögött azonban mindhárman keményen küzdenek, hogy problémás múltjukat hátrahagyva végre leérettségizzenek és megkezdjék felnőtt életüket. Ebbe a helyzetbe csöppen bele Máté, a fiatal rendező, aki az érettségiig követi őket kamerájával, hogy kiderítse, mi rejlik a tökéletes smink mögött - és közben a lányok hatására ráébred: neki is ideje felnőnie.

Premier: 2021.

Forrás: HBO / Borító: Visszatérés Epipóba