Immár második alkalommal kerül megrendezésre Győrben a Mediawave-en a Valóság-Képek dokumentumfilmes kerekasztal, amelynek témája a dokumentumfilm vizualitása lesz. Közelebbbről a következő kérdéseket járják akörül a résztvevők: Hol a határ az aktuális témát tényszerűen feldolgozó, illetve a játékfilmesen dramatizált dokumentumfilmek megvalósításában? Az eltervezett vizualitás rontja a hitelességet vagy éppen segíti?

A kérdés aktuális, hiszen már az idei Filmszemlén is rengeteg formai kísérletet láthattunk, és a nemzetközi porondon is egyre több olyan filmalkotást ismer el a szakma díjakkal, amelyek kitágítják a műfaj kereteit. Szalay Péter szervezőt is foglalkoztatja a kérdés, ezért próbált olyan alkotókat, rendezőket, operatőröket, producereket invitálni a beszélgetésre, akiknek markáns véleményük van - persze a résztvevők listája nem a teljesség igényével készült, többen jelezték, eljönnének, de más elfoglaltságuk ezt nem teszi lehetővé.

A beszélgetés célja az eszmecsere, nem a különböző nézetek ütköztetése (bár nyilván lesz vita is), vagyis senki ne számítson iskolák összecsapására, annál is inkább, mivel nyilván nem egyetlen üdvözítő út van, ahogy Szalay is fogalmazott, inkább arról szólna ez a kerekasztal, hogy mindenki artikulálja a saját esztétikai indokait, szempontjait, azaz a résztvevők (akik egy részének a fesztivál versenyprogramjában is található alkotása) egy elnagyolt képet alkotnak arról, hol is tart ma a magyar dokumentumfilm. 

A moderátor Báron György lesz

Résztvevők: Durst György, Muhi András producerek, Gyarmathy Lívia, Gulyás Gyula, Bálint Ibolya, Csubrilo Zoltán, Domokos János, Feszt Judit, Hajdú Eszter, Papp Gábor Zsigmond, Somogyvári Gergely, Szirmai Márton rendezők, Bálint Arthur, Dömötör Péter, Lovasi Zoltán operatőrök