Mijazaki Hajao kiapadhatatlan, ha fantasztikus filmötletekről van szó. A 2013-as Szél támad után a japán rendezőlegenda bejelentette, hogy nyugdíjba megy, kíváncsisága viszont nem hagyta nyugodni, és életében először kipróbálta a számítógépes animációt a Boro, a hernyó (2018) című rövidfilmben. A rajongók örömére a sokadik visszavonulás után is meggondolta magát, és az eredetileg utolsó filmjének szánt, azóta már új projekten dolgozó rendező A fiú és a szürke gémben (The Boy and the Heron) ismét a saját gyerekkori élményeihez nyúlt.

1943-ban, a Csendes óceáni háború közepén az anyja után sóvárgó ifjú Mahito bemerészkedik egy világba, ahol az élők és a holtak együtt léteznek. Ezen a helyen megszűnik a halál, az élet pedig újraindul. A Mijazakitól megszokott hagyományos kézirajz technikával készült animációs film egy mese életről, halálról, alkotásról, és tisztelgés a barátság jelentősége előtt.


A Guardian kritikusa szerint ugyan a filmben kevés olyan dolog van, amit ne láthattunk volna korábban Mijazakinál, a film ismerőssége mégis inkább olyan, mint egy megnyugtató ölelés a néző számára. „A fantasztikus és a hétköznapi, a közérthető és az egyedi, a gyermeki játék és a komplexitás közötti határok elmosódnak a munkáiban, ez alól pedig A fiú és a szürke gém sem kivétel” – írja a filmről a Rolling Stones kritikusa.

Premier előtti vetítések
November 28. kedd 19:00 | Uránia Nemzeti Filmszínház | Anilogue
December 2. szombat 16:30 | Uránia Nemzeti Filmszínház | Anilogue
December 8. péntek 19:00 | Corvin mozi (betelt)
December 13. szerda 19:00 | Corvin mozi (betelt)

A fiú és a szürke gém 2024. január 4-én érkezik a hazai mozikba az ADS Service forgalmazásában, de premier előtti vetítéseken már november végén és decemberben láthatják a rajongók.