Gárdos Péter (Szamárköhögés, Uramisten, A porcelánbaba) két évvel ezelőtt Geszti Péterrel közösen nyújtotta be a saját Semmelweis-filmjük tervét a Nemzeti Filmintézethez, melyet pozitív elbírálás és az első draft elfogadása után elkaszáltak. Az ok az volt, hogy az NFI más koncepcióban képzelte el a Semmelweis életéről szóló filmet. Nem sokkal ezután fogadták el Lajos Tamás Semmelweis-filmjét, a Koltai Lajos rendezésében készülő A láthatatlan gyilkost, melyet 2,26 milliárd forinttal támogatott az NFI (a forgatásról itt írtunk).

Gárdost viszont nem hagyta nyugodni az ötlet, és film helyett könyvben dolgozta fel az anyák megmentőjének életét Semmelweis Ignác rövid boldogsága címen. A 24.hu oldalán fel is bukkant egy álelőzetes (vagyis könyvtrailer) Gárdos Semmelweis-filmjéhez, melyet a rendező külső unszolásra, barátokkal forgatott le. Az alig egyperces előzetesben Thuróczy Szabolcs, Szabados Ágnes, Csatári Éva, Jordán Tamás, László Zsolt, Kovács Lehel és Schruff Milán is felbukkan.

"Semmelweis sorsának ma Magyarországon szerintem egyetlen érvényes megközelítése létezik: a nézőnek vagy olvasónak arra kellene választ kapnia, mennyire volt törvényszerű Semmelweis élete és halála." – idézi a 24.hu Gárdost. "Adva van egy zseni a 19. században, akit kitagad a világ, akit lényegében elárul a magyar orvostársadalom túlnyomó többsége, és akinek a nevétől a halála után még a felesége is megszabadul. Mi történt itt? Ki a felelős azért, hogy egy ilyen tehetséges embert olyan brutálisan, részvét nélkül elpusztítsanak, agyonverjék egy Bécs melletti elmegyógyintézetben."

 

Semmelweis Ignác "a 19. század egyik legnagyobb hatású orvosa volt. Felfedezése anyák millióit mentette meg szerte a világon az értelmetlen haláltól. Élete és tragikus bukása mégis tele van titkokkal és ellentmondásokkal. Karrierje legfontosabb pillanatában képtelen volt megszólalni. Amikor pedig végre küzdeni kezdett, maga ellen fordította Európa szinte teljes orvostársadalmát. Semmelweis dühe egyszerre bizonyult felszabadítónak és halálosnak. Talán túl korán érkezett. Talán túlontúl izgatottan, erőszakosan hirdette az igazát. Sokan szerették volna semmissé tenni a felfedezését, és elpusztítani őt magát is. Végül ez utóbbi sikerült. Mi ölte meg Semmelweist? Ki ölte meg Semmelweist? Gárdos Péter regénye drámai választ kínál egy zseni életének máig megválaszolatlan kérdéseire." – olvasható a kiadó oldalán a könyvről.

Forrás: 24.hu