Köves Krisztián Károly: Werk

Köves Krisztián Károly első egészestés játékfilmjére, a Werk-re készül, a kamarajellegű alkotás munkálatai már az idén szeptemberben elkezdődhetnek.  A Werk a klasszikus amerikai horror-thriller dramaturgiáját használja, de annak kliséi nélkül, ígéri a rendező. A film fausti ihletésű története egy fiatal színésznőről szól, aki éppen első szerepére készül. Alászáll egy sötét pincerendszerbe, ahol az átélésben a színésznő barátja nyújt segítséget. A rendező nyílt üzenet megfogalmazása helyett arra szeretné rábírni a nézőt, hogy feltegye magának a kérdést: mit tenne meg a művészetért, és általa a halhatatlanságért.



Gyártó: Filmpartners
Szereplők: A válogatás folyamatban
Költségvetés: 60 millió Ft
Várható premier: 2009. évi szemle
IMDb *nincs adat

Pozsgai Zsolt: A föld szeretője






















Pozsgai Zsolt, a Csendkút, a Szabadságharc Szebenben rendezője ismét történelmi kulisszák közé vezeti a nézőt. 2010-re, amikor Pécs Európa kulturális fővárosaként mutatkozhat be, ígéri bemutatni a Zsolnay Vilmos életét feldolgozó alkotást, amelyből kiderül, hogy már a Kispál és a borz előtt is születtek, éltek „nagy emberek” a dél-dunántúli megyeszékhely vonzásában. A föld szeretője a Pécsről alig kimozduló  Zsolnay életét szinte legendás és egyben ellentmondásos sztorikba ágyazza. A film forgatókönyvét is jegyző Pozsgai elmondta, hogy Dénes Zsófia A csodálatos fazekas című regényét vette alapul, amely például a misztikus ellentmondások kibontása érdekében meglehetősen szabadon alakítja Zsolnay élettörténetét. A sztori díszletek és a kosztümök színvilágával, amelyek a Zsolnay kerámiák látványát idézik, kissé elemelkedik a valóságtól, hogy a pécsi szál megfelelő teret kapjon a filmben.

Gyártó: Pécs 2010 Kht., Pécs TV Kft.
Várható premier: 2010
Költségvetés: 320 millió forint
Szereplők: Őze Áron, Tarsoly Krisztina, Koncz Gábor, Görög László, Sunyovszky Szilvia, Kézdy György, Aux Éva
IMDb  *nincs adat

Dömötör Tamás:  Czukor Show

Füst Milán 1906-ban talált rá az újságban a tragikus esetre: egy szeretői kapcsolatban élő fiatal nő végzett magával. Füst a hír alapján írta meg Boldogtalanok című művét. A sztori mai változatát készül filmre vinni a Paprika Tv-ről is ismert, egyébként filmrendező szakot végzett Dömötör Tamás, aki a múlt század eleji környezetből egy mai kibeszélő-show stúdiójába helyezte át a tragikus események helyszínét. Néhány éve egy délutáni kibeszélőshow-ban egy stúdióvendég részletesen beszámolt arról, hogyan ölte meg gyermekét. A műsorvezető szép délutánt kívánva elköszönt, Dömötör Tamásnál pedig kiverte a biztosítékot a sztori és a tálalása. A tévéműsor és a Füst Milán-i előzmények után Dömötör két éve írt egy történetet, amelyben egy délutáni beszélgető show egyik résztvevője öngyilkosságot követ el.



Gyártó
: Dropout Film Kft.
Szereplők: Czukor Balázs, Anger Zsolt, Vasvári Emese, Szabados Mihály, Csonka Szilvia, Péter Kata, és Simicz Sándor
Költségvetés: 36 millió forint
Várható premier: egyelőre bizonytalan
IMDb


Kocsis Ágnes: Pál Adrienn






















Hosszas keresés után az alkotók megtalálták Kocsis Ágnes Pál Adrienn című legújabb nagyjátékfilmjének főszereplőjét. A  filmbél igencsak testes ápoló a történet szerint egyre érzéketlenebb lesz az őt körülvevő betegségek, illetve a halál  iránt, majd egy utazásra indul, hogy felkeresse gyerekkori barátnőjét. Az úton az emlékeit is megpróbálja összegyűjteni, illetve az utazása során vele kapcsolatba lépők emlékeiben is egyfajta útra kél. A filmbeli metaforikus utazás az emlékeink, az emlékezet, a múlt bizonytalanságáról, önmagunk kereséséről beszél.

A Pál Adrienn a tavalyi CineLink előtt

Gyártó: Print KMH Kft.
Szereplők: A válogatás folyamatban
Költségvetés: 1,5 millió euró (350 millió forint)
Várható premier: 2009 május
IMDb *nincs adat


Edelényi János: Prima Primavera

A film egy sajátos road movie, amelyben A 60-hoz közeli első nagyjátékfilmes rendező egy vele nagyjából egyidős gyermeklelkű férfi és a nála jóval fiatalabb cigánylány kapcsolatát meséli el. A kiinduló helyzet egy bankrablás, amely során a főszereplő, Gábor édesanyja meghal. A „szellemileg kissé visszamaradt öregecske kamasz” a rablás egyik vétlen áldozatával, Jolival együtt tart egy képzeletbeli falu, a szerbiai Kiskikinda felé.



Gyártó
: Eurofilm Stúdió, Vita Nova Films, Geopoly, Riba Film International
Szereplők: Lukáts Andor,  Vesela Kazakova, Antonie Kamerling, Börcsök Enikő, Máthé  Erzsi, Djoko Rosic, Schubert Éva
Költségvetés: 250 millió forint
Várható premier: 2009. évi szemle
IMDb

Balogh György: Tüskevár

Balogh Görgy a Pizzást követő egészestés alkotása immár többévi munka után is nehezen halad a befejezés felé. A forgatás pénzhiány miatt többször is leállt. Mindennek ellenére a rendező szívügyének tekintett alkotás újrázása előbb-utóbb a mozikba kerül.

Gyártó: Fényfilm Kft.
Szereplők: Nagy Marcell, Péntek Bálint, Kovács Lajos 
Költségvetés
: nincs végleges adat
Várható premier: bizonytalan
IMDb


Vágvölgyi András: Kolorádó Kid

2006 nyarától indult Vágvölgyi B. András filmjének igen nehéz és komplikációktól sem mentes születése. A film 56-os filmnek indult, amely az 50-es években nyugaton virágkorát élő, de itthon szinte teljesen hiányzó film noir műfaját idézi meg. A történet egy, Eörsi László 56-kutató történész által talált, elég jó stilusérzékkel megírt börtönjelentésen alapszik. Időközben aztán a történet kitolódott, jobban elszakad a forradalomtól, s egészen 1960-ig megy. Ebből is kitűnik, hogy Vágvölgyi már a Kádár-kor kollektív megalkuvásait, ahogy ő hívja, kumulatív árulásfolyamát is megjeleníti a filmben, amely szakít a forradalomábrázolás megszokott szemszögével, és a kifejezetten az átlagember horizontjára koncentrál. Tarantino és Eörsi István találkozására a következő filmszemléig kell várni: jelenleg kész van a film java, de van még pár jelenet, amely leforgatásra vár. Erre az elképzelések és remények szerint szeptember-októberben kerülhet sor, addig pedig egyéb gyártási folyamatok (pl. filmzene készítése Másik Jánossal), illetőleg pénzszerzés folyik.

Gyártó: CameoFilm
Szereplők: Nagy Zsolt, Sárosdi Lilla, Gáspár Tibor, Hajduk Károly
Költségvetés (tervezett): 300 millió
Bemutató: 2009-es Filmszemle
IMDb

2007 tavaszi werk-interjú
Interjú Vágvölgyi B. Andrással 2006 őszén