Baranyi Benő 2019-ben, Gothár Péter és Schwechtje Mihály mesterszakos rendezőosztályában végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, korábban olyan kisfilmeket rendezett, mint a Tejcsarnok, a Csomagtartó vagy a Bújócska. Első egész estés játékfilmje 2020-ban, az ötödik Inkubátor Programon kapott támogatást. A Zanox – kockázatok és mellékhatások című sci-fi vígjátékot júliusban kezdik forgatni Komlón és Dunaújvárosban, valamint falusi helyszínt is keresnek az alkotók. A film a Salamandra Film gyártásában készül, producere Gyurin Zsuzsanna, a technikát a Sparks biztosítja Romwalter Judit koproducer jóvoltából, operatőre Gajdics Dávid.

A rendező a tavaly készített interjúnkban elmondta, hogy régóta foglalkoztatja, hogy a magyar, vidéki közeget kisrealista hozzáállással dolgozza fel és adjon hozzá egy csepp abszurd fantasztikumot. A szinopszisról elárulta, hogy a főszereplője a 18 éves, erősen gátlásos Misi, aki "egy beazonosíthatatlan magyar iparvárosban él nagymamájával. Évek óta szerelmes az osztálytársába, Jankába, de nem mer felé közeledni. Pánikrohamai ellen a helyi gyógyszergyár Zanox nevű ingyenes kísérleti tablettáit fogyasztja, aminek nem várt mellékhatásai vannak: ha egy bizonyos fajta házi pálinkát iszik rá, akkor ugrik egyet az időben, de nem előre, ahogy mások szoktak, hanem vissza. A gyógyszer bevételével "visszaállítási pontokat" tud létrehozni az életében, amiket a pálinka segítségével tud elérni, de sajnos mindig csak a legutolsót. Misi ezt kihasználva próbálja elnyerni szerelme kegyeit és megakadályozni egy brutális támadást, ám túl nagy terhet vállal magára, és végül megoldhatatlannak tűnő bonyodalmakba keveredik.”

Zanox – kockázatok és mellékhatások

A 7300.hu oldalán olvasható friss interjúban Baranyit arról kérdezték, miért esett a választásuk Komlóra, mint forgatási helyszínre: „A legtöbb magyar film a fővárosban játszódik, mi viszont kifejezetten szerettünk volna kisebb, ritkán látott, de karakteres látványvilágú városokban forgatni, ezért bejártuk az országot, és rengeteg településen készítettünk helyszínfotókat Gajdics Dávid operatőrrel. Képileg nagyon jól mutat filmen egy dimbes-dombos helyszín, sokkal változatosabb háttereket komponálhatunk így a szereplők mögé. Komló ezerarcúsága is megfogott minket. Néha úgy éreztük a különféle szegleteiben magunkat, mintha nem is egyetlen településen járnánk, és talán nem is ugyanabban az országban. És itt még a sivárnak mondott lakótelepek is sokkal változatosabbak, mint a legtöbb városban.

Az alkotók statisztákat is keresnek a forgatáshoz: bármilyen korosztályból szívesen fogadnak jelentkezőket, akik hétköznapi járókelőket alakítanának a filmben. A jelentkezőktől azt kérik, hogy írják meg melyik városban élnek, hány évesek, és csatoljanak magukról egy egész alakos, valamint egy arcközeli fotót. A jelentkezéseket a zanoxfilm@gmail.com e-mail címre várják.

Forrás: 7300.hu