Baranyi Benő rendező és Dobray Máté operatőr Anja című diplomafilmje a szarajevói premier után a Savaria Filmszemléről, a BUSHO és az Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválról is díjjal térhetett haza. Következő állomása a Leeds Nemzetközi Filmfesztivál, majd a berlini Interfilm rövidfilm fesztiválon lesz.

A film főszereplője egy fiatal orvostanhallgató, aki egy magyarországi vidéki kórház szülészetén tölti szakmai gyakorlatát. Az egyik frissen szült cigány nő, Anja esete kapcsán meginog bizalma tanára, Kovács professzor iránt. A film főszereplője a Szép csendben-ből ismert Major Erik, mellette Kovács Frigyes, Jakab Klaudia, Máhr Ágnes, Oláhné Vidák Jolán és Pápai Rómeó láthatóak.

A rendező következő projektje a Nemzeti Filmintézet Inkubátor programja által támogatott Zanox - kockázatok és mellékhatások című egészestés sci-fi vígjáték lesz, amiről itt mesélt nekünk részletesebben:

Inkubátor 5.0.: Baranyi Benő – Zanox - kockázatok és mellékhatások

A járvány alakulása miatt a tíz döntős Inkubátoros rendező online fogja elpitchelni első nagyjátékfilmjének tervét a szakmai zsűri tagjainak, akik április 30-án, a Magyar Film Napján hozzák majd nyilvánosságra az öt nyertes nevét. Ma Baranyi Benő Zanox – kockázatok és mellékhatások című filmtervéről mesél.

Első nagyfilmje mellett tervben van még egy abszurd színdarab Semmelweis Ignác szélmalomharcáról, a Teendők halál ellen, melyet az NKA támogatásával rendezhet meg.

Tóth Luca Lidérc úr című animációját szintén beválogatták a Leeds-i filmfesztivál versenyprogramjába. Az animációs rövidfilm a Berlinalén debütált (interjúnk a rendezővel itt olvasható), azóta Kijev, Viborg, a pozsonyi Febiofest és a Friss Hús filmfesztivál elismerései mellett megnyerte a legjobb animációs filmnek járó díjat az Odense-i Nemzetközi Filmfesztiválon is, így nevezhetővé vált a 2020-as Oscar-díjra.