Szeptember 14-én, 16.00-tól a Francia Intézetben rendezik a kettős könyv-bemutatót. „A valaha élt legnagyobb filmzeneszerző” – így méltatta a nyolcvannyolc éves korában elhunyt Rózsa Miklóst a Star Wars-filmek világhírű komponistája, John Williams. Rózsa Miklós közel száz játékfilm, többek között a Ben-Hur, A bagdadi tolvaj és A dzsungel könyve zeneszerzője. Karrierje során tizenhétszer jelölték Oscar-díjra, amelyből három aranyszobrot el is hódított.

Önéletrajza, a Kettős élet érzelmes, olvasmányos és fanyar, magyaros humorral megírt vallomás, amely negyven esztendővel az első kiadás után végre magyarul is olvasható. Jelen kötettel egy időben jelenik meg Hubai Gergely hatalmas gyűjtő-, rendszerező és szakértői munkája, a Zene: Miklós Rózsa, amely izgalmas történeti kontextusba helyezi az egyik legsikeresebb hollywoodi magyar alkotó teljes filmzenei életművét, miközben tisztázza a komponista önéletírásának pontatlanságait is.

A könyvbemutatón részt vesz dr. Kollarik Tamás és dr. Takó Sándor, a Magyarok Hollywoodban könyvsorozat ötletgazda-szerkesztői, valamint Hubai Gergely, a Zene: Miklós Rózsa című kötet szerzője. Moderátor: Barkóczi Janka, Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum.

FEJES KRISZTINA ZONGORAMŰVÉSZ KONCERTJE

Rózsa Miklós: Kaleidoscope op.19
March, Zingara, Musette, Berceuse, Chinese Carillon, Burlesque


SHERLOCK HOLMES MAGÁNÉLETE VETÍTÉS
Szeptember 14. 17.30
Francia Intézet

The Private Life of Sherlock Holmes, színes angol-amerikai vígjáték, 1970, r: Billy Wilder, angol, orosz, francia, német hang, magyar felirat, 125’

Zene: Rózsa Miklós

Forrás: FilmHungary