Kossuth-díjban részesült Dörner György színművész, kiváló és érdemes művész, az Újszínház ügyvezető igazgatója. Az elismerést művészi pályafutása során nyújtott kimagasló színvonalú, emlékezetes színpadi, játék- és tévéfilmes, illetve szinkronszínészi alakításai, illetve a magyar szerzők műveinek bemutatását küldetésének tekintő, értékteremtő színházigazgatói munkája miatt kapta.

Számos nagy sikert aratott játékfilmben szerepelt (Rosszemberek, Üvegtigris, 6:3, avagy játszd újra Tutti). Állandó szinkronhangja Bruce Willisnek, Eddie Murphy-nek és Michael Douglasnek, de például Mel Gibsonnak is ő adta a magyar hangját a Halálos fegyver-sorozatban és A rettenthetetlenben.

Dörner György (forrás: MTI/Kollányi Péter)

Káel Csaba Nádasdy Kálmán-díjas rendező, érdemes művész, a Müpa vezérigazgatója szintén megkapta a Kossutdíjat, amellyel klasszikus és kortárs zeneszerzők operáinak kimagasló színvonalú interpretációit, reklám- és dokumentumfilmeket, illetve színházi darabokat is magába foglaló, sikeres rendezései, továbbá sokrétű művészeti szervezőtevékenysége elismeréseként. Káel Csaba rendezte a Bánk bán című operafilmet, tavaly ősz óta ő vezeti a Nemzeti Filmintézetet, mint a magyar mozgóképiparért felelős kormánybiztos.

Sunyovszky Sylvia Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész részére Magyarország számára kivételesen értékes művészi pályafutása során nyújtott feledhetetlen színházi, televíziós és filmes alakításai, valamint a magyar irodalom klasszikusait magas színvonalon tolmácsoló kultúraközvetítő tevékenysége elismeréseként kapta meg a díjat. Többek között szerepelt a Gyula vitéz télen-nyáron, az Ártatlan gyilkosok és a Fekete gyémántok című filmekben, illetve a Pirx kalandjai és a Szomszédok című tévésorozatban.

Szombathy Gyula Jászai Mari-díjas színművész, kiváló és érdemes művész  művészi pályafutása is Kossut-díjat érdemelt, az elismerést karakteres megjelenése, utánozhatatlan iróniája, a közönség szeretetét és a szakma elismerését méltán kiérdemlő, felejthetetlen színházi, filmes, televíziós és rádiós alakításai, valamint jelentős szinkronszínészi munkái miatt kapta.

Szombathy Gyula (forrás: MTI/Mohai Balázs)

Apróbb szerepekben feltűnt Jancsó Miklós két filmjében (Fényes szelek, Még kér a nép), a Fekete gyémántok című Jókai Mór-feldolgozásban, ő adta Billy hangját a Macskafogóban és a folytatásában. Rengeteg tévéfilmben szerepelt, sokan a Kisváros és az Űrgammák című tévésorozatokból ismerhetik őt.

Frissítés:

A Magyar Érdemrend középkeresztjét kapta Koltay Gábor rendező. Jászai Mari-díjban részesült Bakos-Kiss Gábor, Dánielfy Zsolt, Gera Marina, Mahó Andrea,  Mészáros Sára, Rusz Márk Milán és Sára Bernadette színművész.

Balázs Béla-díjat kapott Bergendy Péter, Dézsy Zoltán és Varsányi Ferenc rendező, valamint Tuba Mariann filmvágó. Magyarország Kiváló Művésze lett Bogdán Zsolt András színművész, Magyarország Érdemes Művésze díjjal jutalmazták Derzsi János színművészt, Fazekas Lajos rendezőt, operatőrt és Köbli Norbert forgatókönyvírót.

borítókép: Káel Csaba
forrás: Fidelio / MTI