A melanoma a bőrben található, fekete-barna festékanyagot termelő sejtek rosszindulatú elváltozását jelenti. Az egyik legritkább és legveszélyesebb ráktípus Magyarországon. Évente kb. 2000 új melanomás esetet regisztrálnak, a 30 év korosztályban a rákos megbetegedések között pedig vezető halálok.

Benkó Tamás filmrendező maga is érintett. 2017 júniusában diagnosztizálták melanomával. Hosszú ideig képtelen volt beszélni helyzetéről. Tamás gyógyulási folyamatának egyik legfontosabb lépése az volt, amikor felismerte, ha nem beszéli ki magából érzéseit, felemészti a szorongása. Először Békés Bálint forgatókönyvírót avatta be titkába. Tamás másfél évig tartó kezeléssorozata során született meg bennük az Apajegy című film forgatókönyve, ami a rákos beteg szégyenéből adódó bezárkózását egy apa-lány (Orbán Levente és Varga Luca) viszonyon keresztül mutatja be.

Az Apajegy egy hosszútávú iskolai edukációs előadás-sorozat központi eleme. A diákok az alkotók és más melanoma-érintettek személyes tapasztalatain keresztül tudhatnak meg többet a betegségről. Bár a film előkészületei már javában zajlanak, befejezéshez és az edukációs programhoz még legalább 700.000 Ft-ra van szükség. Ennek érdekében közösségi finanszírozási kampányt indítanak az alkotók, hogy minél több fiatalhoz juthasson el a legfőbb üzenet: a melanoma nem szégyen, csak folt!

A film elkészítését és az edukációs program beindítását itt lehet támogatni.

Forrás: Fekete Pont – Nem szégyen csak folt kampány
Címlapkép: Varga Luca a filmben