Kis-Szabó Márk forgatókönyvéből és Szikora János rendezésében készül Hadik címmel látványos kalandfilm, mely a magyar történelem egyik legdicsőbb mozzanatát dolgozza fel Hadik András merész berlini portyájának és a legendás 24 darab balkezes kesztyű történetének felelevenítésével.

"Emléket állítani a magyar huszár virtusnak és természetesen Hadik András katonai bravúrjának. A virtusnak, amelyben a kalandra vágyó merészséget az erkölcsi tartás ötvözte nemessé. Ez volt a magyar huszár! Ez különböztette meg minden más katonától már a kezdetektől fogva és ez maradt a jellemzője évszázadokon keresztül. Olyan történelmi kalandfilmet szeretnénk készíteni a Hadikból, amelynek főhősét két erő kormányozza: a bátorság és a becsület. Sodró lendületű képekből áll össze a történet, a film ritmusát tekintve az egész egy hihetetlen vágta lesz. A történet alig hagy egy szusszanásnyi időt a szerelem, család, barátság, kötelesség és árulás érzelmes epizódjainak, aztán újra, mint a forgószél, tovább ragadja hőseit és a nézőt" – összegzik vállalásukat a Hadik alkotói.

Hadik András Georg Weikert festményén (1783) / Fotó: Wikipédia

A film főszerepét generációjának egyik legnépszerűbb színésze, Trill Zsolt alakítja, a további szerepekben többek között László Zsolt, Hirtling István, Mucsi Zoltán és László Zoltán lesz látható. Erőt próbáló kihívások várják a szereplőgárdát, hiszen a hungarikumként jegyzett magyar huszárok világának megelevenítéséhez többek között a lovas tudás magas foka is szükséges.

A Hadik rendezője Szikora János Jászai Mari- és Nádasdy Kálmán-díjas, érdemes művész, aki közel öt évtizedes pályája során olyan tévéfilmeket rendezett, mint az Eszenyi Enikő főszereplésével készült Kaméliás hölgy (1987), az Anyegin (1990) Cserhalmi Györggyel a címszerepben, és az Ítélet és kegyelem (2021) című tévéfilm Gáspár Sándorral, de a rendező színészként is felbukkant A hídember című filmben. 

Kis-Szabó Márk forgatókönyvíró nevéhez fűződik a tavaly bemutatott Pesti balhé című vígjáték, az Aura (2014) című sci-fi és a Sherlock Holmes nevében (2011) című családi kalandfilm. A stábhoz operatőrként csatlakozik Győri Márk, akinek munkássága nagy- és kisjátékfilmeket, sorozatokat és dokumentumfilmeket is felölel, korábban többek közt olyan filmeken dolgozott, mint a Varga Katalin balladája (2009) vagy a Víkend (2015). 

Szikora János / Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

A Hadik látványos, nagy statisztériát felvonultató lovas jeleneteinek forgatásán Steve Dent angol lovas kaszkadőr és szakember is részt vesz akciórendezőként, aki olyan nagyszabású hollywoodi produkciók lovas akciójeleneteit koordinálta, mint az Amerika kapitány: Az első bosszúálló, a Hófehér és a vadász vagy a Galaxis őrzői.

A forgatás a tervek szerint ősszel kezdődik és a mozifilmet 2022 végén láthatják a nézők. A Hadik producere dr. Nagy Endre, aki eddig főleg dokumentumfilmek producere volt, legutóbbi mozifilmje az 56 csepp vér (2007).

Az NFI továbbá négymillió forint támogatást ítélt meg a Liza, a rókatündér és az X - A rendszerből törölve alkotóinak, Ujj Mészáros Károlynak és Hegedüs Bálintnak Szunyiné csodálatos utazása című forgatókönyvük fejlesztéséhez. Négymillió-háromszázezer forintból készülhet el a János vitéz forgatókönyvének második változata, amelynek szerzője Köbli Norbert, rendezője Bergendy Péter, és producere Lajos Tamás. A döntőbizottság elfogadta Herkó Attila és Miklósy Zoltán Solo Lobo című animációs filmjének forgatókönyvét, a fejlesztési folyamatot pedig lezárták.

Az összes döntést itt lehet böngészni. 

Címlapkép: Trill Zsolt / Forrás: NFI/Rózsa Erika