Az 1985 óta futó Pozsonyi Animációs Biennálénak Albín Brunovský volt az egyik alapítója. A szlovák festő, grafikus és illusztrátor tiszteletére alapított díjat a szervezők szlovákiai és külföldi filmrendezőknek ítélik oda az animáció területén végzett rendkívüli művészi és szakmai munkásságukért.

A fesztiválon összesen nyolc díjat ítélnek oda, amelyről idén is nemzetközi zsűri döntött és az Albín Brunovský-ról elnevezett életműdíjat az idén 50. születésnapját ünneplő M. Tóth Géza rendezőnek ítélte oda. Az In memoriam kitüntetést Katarína Minichová kapta, aki egész szakmai életét animációs filmeknek szentelte.  


Az online díjátadó, M.Tóth Géza 12:50-től köszöni meg a díjat

A díjat korábban olyan elismert szakemberek kapták meg, mint John Halas magyar-angol rajzfilmrendező, aki 10 évig volt a Nemzetközi Animációs Filmszövetség (ASIFA) elnöke. A díjazottak listáján szerepel többek között a Cannes-i fesztiváldíjas Jean-François Laguionie és Piotr Dumala, az Oscar-nominált Koji Yamamura,  Jan Švankmajer cseh animációs filmrendező, Jurij Boriszovics Norstein orosz animációs rendező, Nicole Salomon, az Annecy Animációs Filmfesztivál egyik alapítója. 

A fesztivál szervezője a BIBIANA Nemzetközi Gyermekművészeti Ház és a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma volt. Az eseményt a járványhelyzet miatt online tartották meg, a díjazottakat az szlovák közszolgálati televízióban (RTVS) hirdették ki.

Forrás: KEDD Animációs Stúdió