A CITIA (ők szervezik az annecy-i fesztivált és a MIFA-t) 2020-ban úgy döntött, hogy elindítja az "egész estés animációs filmek vizuális fejlesztése" elnevezésű művészeti programot, mellyel folytatni szeretnék a forgatókönyvírók támogatását azzal, hogy időt és helyet biztosítanak számukra az alkotásra, a networkingre és projektjeik szélesebb körű láthatóságára. Az artist residency program személyre szabott segítséget kínál a kiválasztott projektekhez, mindezt egy inspiráló környezetben, valamint kapcsolatot teremt az alkotók és az animációs szektor elismert mentorai között.

Kreif Zsuzsanna és Turai Balázs (fotó: Boddah)

Jövő április 4. és június 30. között három projekt alkotói csatlakoznak az annecy-i fesztivál residency programjához, melynek keretében az egész estés filmterveik vizuális tervein dolgozhatnak a Papeties – Image Factory-n belül. A 2022-es programra 30 nevezés érkezett, ezek közül választottak ki hármat: a francia Ismaël Joffroy Chandoutis Deep Fake és a mexikói Emilio Ramos Hanta című filmterve mellett Kreif Zsuzsanna és Turai Balázs Forró helyzet a hüllők bolygóján (Dino Doom on Desert Planet) című projektjét.

A Forró helyzet a hüllők bolygóján főszereplője egy tinédzser meteorlány, NIKU-278, aki az univerzum szélén, a Jupp nevű bolygó körül a szüleivel keringve tengeti unalmas életét. Egyetlen szórakozása különböző féreglyukak megnyitása és távoli univerzumok meglesése. Egy napon beleszeret az Eurth nevű bolygón élő munkásfiúba, Azazba, akiért maga mögött hagyja addigi lakhelyét. A fiú egy dínófarmon dolgozik, titkos hobbija az erotikus sci-fi regények olvasása, és szuperhős énjéről való fantáziálás. A meteorlány telepatikus képességeivel megbabonázza őt, közeledtével pedig egy óriási forradalmi és szerelmi robbanást idéz elő, mely az elkerülhetetlen végzetükhöz vezet.

Forró helyzet a hüllők bolygóján látványterv (fotó: Boddah)

A Dot & Line korábban beszámolt az akkor még kisfilmnek tervezett projektről: a felnőtteknek szóló sci-fi animáció a tervek szerint dialógot is tartalmaz, a zenei világát pedig Benjamin Efrati alkotja meg, akivel Zsuzsi és Balázs már a Candide sorozaton is dolgozott. A szatirikus film keveri a 80-as évek sci-fi animációit, a szörnyfilmeket, valamint a kaland- és katasztrófafilmeket jellemző elemeket. A filmhez olyan alkotások szolgáltak ihletforrásként, mint az Idő urai és A vad bolygó René Laloux rendezésében, Az elsüllyedt világok című animációs sorozat a 80-as évekből, és az 50-es évek sci-fi regényeinek borítói. Az egyszerre humoros és szatirikus animáció érinti majd az osztálykülönbségeket, a környezeti katasztrófák, a vallási fanatizmus és a viszonzatlan szerelem témáját.

Az alkotóktól megtudtuk, hogy nyáron beszállt az írásba Clare Macdonald angol forgatókönyvíró, dramaturg, így már hárman dolgoznak a film forgatókönyvén. "Annecy-ban főleg látványtervezéssel és storyboardozással foglalkozunk majd három hónapig, előtte még a forgatókönyvet véglegesítjük egy francia konzulenssel. Az a cél, hogy olyan anyaggal jöjjünk vissza, amivel már a film gyártására lehet pályázni itthon és külföldön is" – mondta nekünk Kreif Zsuzsanna. "A residency programban kapunk egy munkaállomást, a végén pedig az annecy-i fesztiválon prezentálhatunk producereknek és gyártóknak." Az alkotók beadták a tervet a Sundance Scriptwriter Lab-re is, ahol továbbjutottak a második fordulóba, a végleges eredményre még várnak.

Forró helyzet a hüllők bolygóján látványterv (fotó: Boddah)

Kreif Zsuzsanna és Turai Balázs filmterve 2019-ben részt vett az Annecy-i Nemzetközi Animációs Fesztivál MIFA pitchfórumán, ahol elnyerte az Open Workshop díjat, mely a 3000 eurós pénzjutalom mellett 2-6 hónapnyi filmfejlesztést jelentett a viborgi The Animation Workshop keretében.

Forró helyzet a hüllők bolygóján gyártója a Boddah, producerei Osváth Gábor és Lukács Péter Benjámin, akikhez olyan alkotások kötődnek, mint Bucsi Réka LOVE, Tóth Luca Superbia és Lidérc úr, valamint Turai Balázs Róma bukása című animációi.

Forrás: Annecy IAFF, Dot & Line