A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ricse nagyközségben született Zukor Adolph, a Paramount Pictures alapítója. Halálának 40. évfordulója alkalmából emléktábla avatásra és ünnepi megemlékezésre kerül sor szülőhelyén, a nagyközség önkormányzatának szervezésében. Az emléktáblát Bokor Balázs avatja fel, akinek vezetésével „A közönségnek mindig igaza van” című filmes szimpózium következik Rófusz Ferenc Oscar-díjas filmrendező, Csupó Gábor, Los Angelesben élő Emmy-díjas rendező, producer és Bunyik Béla, a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál igazgatójának részvételével. Emlékfák ültetését követően emléksétával zárul a Zukor Adolph-nap, amelynek során a résztvevők megtekinthetik a filmes mogul szülőházát, szüleinek sírját a helyi temetőben és az általa Ricsének adományozott Juhász kutat.

A Magyar Hollywood Túra kelet-magyarországi sorozata Ricsét (Adolph Zukor, Paramount Pictures), Nagylócot (Rózsa Miklós), Tolcsvát (William Fox), Mátészalkát (Tony Curtis), Kisvárdát (Victor Varkoni) és Miskolcot (Emerich Pressburger) foglalja magában.

A túra rendezvényeinek célja a hollywoodi magyar értékek széleskörű megismertetése és tudatosítása mindennapjainkban. A túra során a jelzett településeken a helyi önkormányzatokkal együttműködve „Hollywood-napokra” kerül sor, ahol a közönség megismerheti az ott született vagy családilag oda kötődő hollywoodi hírességek helyi gyökereit, életútját, eredményeit. Bemutatásra kerül Bokor Balázs volt Los Angeles-i főkonzul „Az én Hollywoodom” című könyve, amely részletesen megismerteti az olvasóval a világ filmes fővárosának „magyar hátterét” és magyar vonatkozású történeteit.

További információk: