A film a Concerto Budapest és a Kremerata Baltica együttműködésében létrehozott, 2019. december 4-én a Müpában rendezett koncertjéből készült. A két zenekar, valamint Keller András és Gidon Kremer főszereplésével készült mintegy 2 órás film elkészítésében a hagyományos koncertfelvételeknél szokásos televíziós felvételi technika mellett külön filmes stáb is részt vett.

A koncertfilm MEZZO TV által felkért producere és vezető rendezője Szabó Stein Imre, executive producer Keller Annie, a MÜPA-stáb tévérendezője Gémes Katalin, a filmes csapat vezető operatőre Géczy Dávid, a film hangmérnöke Vilius Keras, a vágó Mukli Bence, vezető vágó Lecza Attila.

"Számomra az a tanulság, hogy egy filmes igényű zenei felvétel nagyságrendekkel több emberhez tud eljutni a világon és segít megteremteni a klasszikus zene új közönségét. Keller András átütő erejű vezénylése, Gidon Kremer zseniális hegedűhangja és a Concerto Budapest szelleme nélkül persze a kép üres maradt volna" - mondta el a rendező.

Velencei televíziós díjak

A koncertfilmet májusban a MEZZO TV külön engedélyével mintegy 220 ezer magyar néző is megtekinthette az interneten, mielőtt a legjelentősebb nemzetközi zenei televízió a műsorára tűzte.

Az olaszországi velencei televíziós fesztiválra a világ minden részéről beküldött televíziós alkotások 16 kategóriában mérkőztek ebben az évben és minden kategóriában csak egy alkotást díjaznak. Mint írják, a fesztivál és a mezőny súlyát jól érzékelteti, hogy például a legjobb tévésorozat kategóriában a Paolo Sorrentino által rendezett a Sky, az HBO és a Canal+ koprodukciójában Jude Law főszereplésével készült Az új pápa című sorozat nyerte az Arany Oroszlánt.

Forrás: MTI / Borító: Concerto Budapest (Fotó: MÜPA)