Versenyben Cottbusban

A németországi Cottbusban idén 19. alkalommal rendezik meg a kelet-európai filmek seregszemléjét, amelyre négy alkotás érkezik idén Magyarországról – tudatta a Magyar Filmunió. Pálfi György és Ruttkay Zsófia személyesen mutatja be a hétvégén a cottbusi filmfesztivál közönségének a Nem vagyok a barátod című filmet, amely a tíz mozgóképet felvonultató versenyprogramba kapott meghívást. A rövidfilmek tízes mezőnyében száll ringbe Pápai Pici Vallomás című alkotása, amelyet szintén elkísér a rendező Cottbusba. A nemzeti sikerfilmeket felvonultató programot Herendi Gábor Valami Amerika 2-je gazdagítja, míg a Spektrum nevű válogatásba Fonyó Gergely Made in Hungária című musicalje kapott meghívást.




Terítéken a 60-as, 70-es évek magyar filmplakátjai

A 60-as, 70-es évek magyar filmplakátjaiból nyílt kiállítás Budapesten, az Ari Kupsus Galériában – adta hírül a HVG. A kiállításon a 60-as, 70-es évek magyar filmplakátjait tekinthetik meg az érdeklődők. A tárlat olyan csemegéket is kínál, mint Donald Wrye 1976-ban készült A komédiás című filmjének plakátja, amelyen a 2001-ben elhunyt Jack Lemmon amerikai színész látható. Kiállították többek között Lasse Aberg 1980-ban készült Kéjutazás Las Palmasba című filmjének, valamint Gottfried Kolditz 1973-as Apacsok című alkotásának plakátját is.




Jövőre újra lesz nemzetiségi filmek versenye

Megkezdődtek a jövő márciusi VI. Magyarországi Nemzetiségi Filmszemle előkészületei a Magyar Televízió Kisebbségi Műsorainak Szerkesztőségében - tudatta a fesztivál egyik fő támogatója, a Miniszterelnöki Hivatal hétfőn az MTI-vel. A Kárpát-medencei Műhely Alapítvány által szerveződő fesztivál célja a kisebbségi témát feldolgozó filmek népszerűsítése, a hazai nemzetiségi filmes műhelyek és az anyaországi alkotók bemutatkozási lehetőségeiének megteremtése. A budapesti filmes versenyre 2009. december 1-ig lehet jelentkezni. Benevezni 2008. január 1. után készült alkotásokkal lehet. A versenyfilmek terjedelme nem haladhatja meg a 60 percet. A kisebbségi tematikájú filmeket három tagú szakmai zsűri értékeli.