Molnár Piroska a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész, a kaposvári Csiky Gergely Színház és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. A kivételes művész számtalan emlékezetes színházi és filmszereppel örvendeztette meg a közönséget az évtizedek során. Alapító tagja volt a Katona József Színháznak, társulati tagja volt a Nemzeti Színháznak is. Színházi és filmszerepei mellett szinkronszerepeiről is ismert, mások mellett ő Kathy Bates állandó magyar hangja.   Molnár Piroska pályafutása elismerése képpen életműdíjban részesül a 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon. A művésznő a díjat a szeptember 9-i, pénteki nyitógálán személyesen veszi át Miskolcon.  

Molnár Piroska szerepel a Magyar hangja… című, új dokumentumfilmben is. A magyar szinkronról szóló alkotás világpremierje szeptember 10-én, szombaton lesz a CineFesten a CINEDOCS versenyprogramban. A film bemutatóján részt vesznek az alkotók és Molnár Piroska is, akik a vetítést követően készséggel válaszolnak a nézők kérdéseire.  

A Magyar hangja… című, egészestés dokumentumfilm a magyar szinkron történetéről, múltjáról, jelenéről és lehetséges jövőjéről szól. Azt is vizsgálja, hogy miképp vált a magyar kultúrörökség és kultúrkincs részévé a szinkronizálás és néhány emblematikus magyar szinkron. A Magyar hangja… átfogó képet nyújt a szakmáról, benne több tucat ismert színész és szakember beszél a szinkronszakmáról.

A filmben megszólal Molnár Piroska és Szacsvay László, a Nemzet Színészei, valamint mások mellett Bogdányi Titanilla, Csankó Zoltán, Csőre Gábor, Epres Attila, Galambos Péter, Gáti Oszkár, Hevér Gábor, Holl Nándor, Kálid Artúr, Kerekes József, Nagy Ervin, Pogány Judit, Seszták Szabolcs, Stohl András, Zsigmond Tamara. A szinkronszakma remek szakemberei közül többek között Báthory Orsolya, Dóczi Orsolya, Orosz Ildikó, Nikodém Zsigmond szinkronrendezők, és Pataricza Eszter, Tóth Tamás dramaturgok beszélnek a szinkronkészítésről. Megszólal a Mafilm Audio jelenlegi vezetője Haber Andrea, valamint olyan legendás szakemberek, mint Dallos Szilvia és Haber Ferenc.   

„A magyar film régi adósságát igyekszünk pótolni, amikor egészestés dokumentumfilmmel tisztelgünk a csodálatos magyar szinkron(szakma) és annak valamennyi fantasztikus közreműködője előtt” – fogalmazott a film producere, Kárpáti György.  

A Magyar hangja… rendezője Csapó András, szerkesztő-vágója Monok Anett, vágója Hegyvári Tamás, operatőre Papp Kornél és Tihanyi Alexandra, hangmérnöke Cseh András. A Magyar hangja… az RTL Magyarország és a Czettele Rental közreműködésével, a Vertigo Média produkciójában készült, producerei Kárpáti György és Berta Balázs.

A CineFestet követően a film az RTL Magyarország platformján lesz majd látható.  

A címlapképen Molnár Piroska látható. Fotókredit: RTL Magyarország/Sárosi Zoltán