A MADOKE szervezői így írnak panelbeszélgetés témájáról: "A dokumentumfilmek ablakot nyitnak az élet legkülönbözőbb területein szerepet vállaló nők tapasztalataira. A dokumentumfilm történelmileg vizsgálva is barátságosabb és hozzáférhetőbb környezetet biztosított a női filmkészítők számára, mint a fikciós filmipar. Kétségtelen, hogy a dokumentumfilmek alkotói között a női rendezők egyre nagyobb számban jelennek meg, ugyanakkor az iparágban változatlanul alulreprezentáltak. Azzal a céllal hívtuk meg az európai dokumentumfilmes világ néhány fontos szereplőjét, hogy osszák meg tapasztalataikat, vizsgáljuk meg, hogy milyen lehetőségeink vannak érdemi változások elérésére, annak érdekében, hogy több nőt bátorítsunk erőteljesebb szerepvállalásra."

Olyan témákat ígérnek felvetni, mint hogy vajon különbözik-e a női és férfi dokumentumfilmezés, milyen arányban vannak jelen a nők a döntéshozók soraiban, könnyebb vagy éppen nehezebb-e a helytállás nőként ebben a műfajban, de szó lesz női érdekképviseletről, női stábtagokról és a női erő megjelenéséről a vásznon.

Ellopott erdők, emberarcú robotok és Kuba Castro után 

A november 10-én induló 17. Verzió Emberi Jogi Filmfesztiválon az otthonunk kényelmében 50 nagyszerű dokumentumfilmből válogathatunk. Humanoid robotok mellett újra elgondolkodhatunk a gépek és emberek kapcsolatán, végignézzük, ahogy a szomszédos országban egész erdőket rabolnak el, közben odafent északon a 15 éves klímaaktivista felforgatja az egész világot, Havannában pedig őslakosok mutatják be nekünk, milyen volt régen, és milyen hatással lett Kubára Castro távozása.

A beszélgetésen a hazai és nemzetközi dokumentumfilmezés meghatározó alakjai vesznek részt. Tamara Tatishvili a gerogiai székhelyű Európai Női Audiovizuális Hálózat (EWA) stratégiai és partnerségi vezetője, aki korábban A Grúz Nemzeti Filmközpont igazgatója is volt, és olyan szervezetekben tevékenykedett, mint az Európai Mozitámogatási Alap - EURIMAGES, valamint az Európai Film Promóció (EFP). 

Az argentinai születésű Paula Alvarez Vaccaro díjnyertes újságíró, forgatókönyvíró, producer és képzőművész, aki 2009-ben megalapította a Pinball London produkciós vállalatot, hogy minden műfajban olyan nemzetközi történeteket hozzon létre, amelyek az emberi jogok, a bevándorlás, nemi- és  LMBT kérdések, valamint társadalmi egyenlőségi kérdéseket és zöldügyeket emel fókuszába. Az EWA-n kívül egyebek mellett tagja az Európai Filmakadémiának és alelnöke az Európai Producerek Klubjának.

Susanne Kovács televíziós rendező Németországban és Dániában folytatott képzőművészeti és filmkészítési tanulmányokat. Első filmje az Öröklött árnyaink részt vett a 2 az IDFAcademy 2016-os workshopján - a film a 17. Verzió fesztivál keretén belül megtekinthető.

Cseke Eszter díjnyertes magyar újságíró és dokumentumfilmes, aki férjével, S. Takács Andrással együtt jegyzi az itthon is méltán elismert On The Spot dokumentumfilm sorozatot, ami elnyerte többek között az Arany nimfát, az Európa Tanács strasbourgi sajtószabadság-díját, az Amerikai Dokumentumfilm Fesztivál legjobb nemzetközi rövidfilmjének járó díját és az 50. chicagói nemzetközi versenyen elért aranyplakettet. 

Oláh Kata rendező és producer, a MADOKE elnökségi tagja a kilencvenes évek óta dolgozik szerkesztőként, műsorvezetőként, rendezőként. Néhány évvel ezelőtt a rendezés felé fordult a figyelme, filmjei számos hazai és nemzetközi díjat nyertek. Első, egész estés filmje, A bármicvó fiúk 2018-ban PRIX EUROPA jelölést kapott. 2019-ben a Magyar Filmakadémia Couture Behind the Iron Curtain című tévés dokumentumfilmjéért a Legjobb vágónak járó díjjal tüntette ki. A Mignon című filmjéért a BIDF Legjobb dokumentum rövidfilmjének járó díját vehette át. Jelenleg a Digitális nomádom című egész estés filmjének utómunkálatain dolgozik. A világjárvány ideje alatt forgatott Zuniverzum rövidfilmjét az HBO GO megvásárolta. Friss interjúnk Oláh Katával itt olvasható.

Együtt vagyunk, sokan vagyunk és ugyanazt akarjuk

A Magyar Dokumentumfilmesek Egyesületének (MADOKE) négy elnökségi tagjával – Józsa László producerrel, Zurbó Dorottya, Dér Asia és Tuza-Ritter Bernadett rendezőkkel – beszélgettünk arról, milyen tervei vannak a frissen megalapult szervezetnek, és hogyan tér el a szemléletük más szövetségektől a filmszakmán belül. Elmondták, szerintük mik játszanak közre a magyar dokumentumfilmek egyre szebb nemzetközi sikereiben, és azt is, hogy miért meglepően ritkák a súrlódások a dokus körökben.

A beszélgetés élőben a Verzió honlapján lesz látható és utólag is visszanézhető. A 17. Verzió Fesztivál idén november 10. és 22. között zajlik.

Forrás: MADOKE / Borítófotó: Oláh Kata, Tamara Tatishvili,  Paula Alvarez Vaccaro, Susanne Kovács, Cseke Eszter (balról jobbra)