Ezúttal a filmes képzések mellett többek között kortárs bábszínházról, színházi fotózásról is tanulhatnak a jelentkezők, ének-és beszédórákon, illetve kreatív írás, fizikai színház- és marketingkurzusokon vehetnek részt, emellett idén is meghirdetik Nyári Egyetemüket.

 

Money Maus for Freeszfe

  • figuraszínházi, akcióművészeti, tárgyanimációs nemzetközi workshop angol nyelven

Stefanie Oberhoff és Lázár Helga, valamint Csató Kata egyhetes workshopján a résztvevőknek lehetőségük nyílik megismerkedni a figuraszínház németországi eredetű, performatív-, bábszínházi-, illetve posztdramatikus színházi hatásokat hordozó műfajával, mind elméleti, mind pedig gyakorlati téren.

Bepillantást nyerhetnek egy politikai akcióművészeti performansz-sorozat, a “Money Maus for FreeSZFE” történetébe és működési praktikáiba, valamint létrehozhatják saját, helyspecifikus politikai akciójukat, amely a workshopot lezáró “Money Maus-Rave-Party” keretein belül kerül bemutatásra. A rave-party szervezése a workshop résztvevőinek közreműködésével történik, így a kurzus nem csupán közösségi alkotási folyamatként, hanem kommunikációs, event szervezési, illetve videós és fotódokumentációs tréningként is tekinthető. Valamint a workshopon résztvevők elsajátíthatják a tárgyanimációs gondolkodáson keresztül az absztrakt gondolkodás folyamatát az ötletcsítától, a tárgy kiválasztáson keresztül a mozgatásig.

Stefanie Oberhoff stuttgarti figuraszínházi alkotó: díszlettervező, előadó, rendező, tanár, politikai művészeti akciók szervezője. Alkotói érdeklődésének központjában az interkulturális koprodukciók, illetve alkotói hálózatok létrehozása áll, rendszeresen működik közre kongói-, ausztrál-, illetve európai művészekkel.

Lázár Helga Lipcsében él, rendez, tervez, játszik, tanít, mind Németországban, mind pedig Magyarországon. Alkotó munkájában leginkább a fizikai színház és a figuraszínház találkozási lehetőségei érdeklik, doktori dolgozatában a figuraszínház elméleti hátterét kutatja.

Csató Kata Lengyelországban végzett bábszínész, bábrendező. 2010 óta magyar és nemzetköti egyetemeken bábmesterség (rendezés, színészet) oktat, valamint mind Magyarországon, mind pedig több nemzetközi bábszínházban folyamatosan rendez és játszik.

 

Freeszfe nyári E

  •  Legyél egy hétig a Freeszfe színészhallgatója!

Augusztus 14. és 21. között  a Freeszfe Egyesület ismét megszervezi nyári egyetemét 18-25 év közötti fiataloknak, amely olyan kalandot jelent, ahol a résztvevők megtapasztalhatják azt, ami magyar színészek generációinak az egykori Főiskolát és az SZFE-t jelentette. Ahol szabadon kipróbálhatják magukat és a kipróbálásról szakmai és személyes visszajelzést kapnak. A Nyári Egyetem egy rettentően komolyan vett személyes és közösségi játék, melyben minden résztvevő főszereplő.

Freeszfe nyári E oktatói: Berecz Bea (szabad hangadás), Forgács Péter (színészmesterség), Faragó Zsuzsa (elmélet), Fullajtár Andrea (művészi beszéd), Hernádi Krisztina (szabad hangadás), Kovács Dániel (színészmesterség), Soós Attila (mozgás)

 

Szabad megszólalás I-II.

A beszéd és az ének általában úgy állnak egymással szemben, mint két teljesen külön világ. A közöttük tátongó szakadék áthidalhatatlannak tűnik. Vagy mégsem? Hiszen ugyanazokat a szerveinket használjuk az énekléshez, mint a beszédhez. Mindkét tevékenység hangzókból, szavakból és csengésből áll. Valódi éneklés kizárólag a közös alapból kiinduló technika – az ének és a beszéd kiegyensúlyozott együttműködésével jöhet létre. Ezt a kooperációt állítják a középpontba, ennek segítségével igyekeznek eljutni a görcsmentes, örömteli, szabad megszólalásig.

Szakmai továbbképzés ének- és beszédtanárok, logopédusok, pedagógusok számára

A képzés erősen gyakorlati jellegű, de nem a hagyományos értelemben vett beszédtechnikai és ének tréning. A két terület közös nevezőire építve adnak módszertani segítséget a résztvevőknek a hangképzés elé tornyosuló akadályok leküzdéséhez.

Ének és beszéd tréning színészek, énekesek, zeneművészeti egyetemek hallgatói, színész hallgatók számára

A kurzus nem a hagyományos értelemben vett beszédtechnikai és ének tréning. A két terület közös nevezőire építve törekednek a hangképzés elé tornyosuló akadályokat leküzdeni, vagyis az összes olyan károsodást, amit a kihasználatlanság, vagy a helytelen használat okozott szerveinkben

Szabad megszólalás oktatói: Hernádi Krisztina, Berecz Bea

Ősszel induló kurzusok oktatói: Gordon Eszter, Tasnádi István, Marton Frigyes, Pálfi Szabolcs, Horkay Barnabás, Kirké Kreatív ügynökség.

A kurzusokra jelentkezni a Freeszfe oldalán lehet.