Nemzeti ünnepünk, valamint a Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódva felújított filmklasszikusokból álló tematikus összeállítással tiszteleg Petőfi Sándor előtt a Filmio. A Nemzeti Filmintézet streaming platformján egész márciusban fókuszban vannak a 200 éve született költő alakját felidéző, valamint az 1848-49-es szabadságharcot bemutató filmek, amelyek sora az emlékév ideje alatt folyamatosan újabb, streamelhető alkotásokkal bővül.

A Filmión látható először online Elek Judit 1984-es Mária-nap című mozifilmje, amelyben a Szendrey-család tagjai egy családi összejövetel során kénytelenek szembenézni elfojtott érzelmeikkel csaknem húsz évvel a forradalmat követően. Jancsó Miklós forgatókönyvéből a költő születésének 150. évfordulójára készült a Lant és kard című 1973-as kísérleti rövidfilm, amely a forradalom látomásszerűen megidézett motívumaival idézi fel Petőfi Sándor alakját.

Március 16-án debütál az 1848-as forradalom és szabadságharc monumentális filmfeldolgozása, a Föltámadott a tenger felújítva a Filmión. A film Petőfi, Bem és a márciusi ifjak szemszögéből mutatja be az eseményeket, az 50-es évek ízlésének és szocialista ideológiájának megfelelő feldolgozásban.

 

A kisebbeket csalogatja a képernyő elé a Filmión debütáló, 1988-as Arany Lacinak című animáció március 23-tól. Dékány Ferenc kisfilmjében Petőfi Sándor költeménye egy gyönyörű 19. századi, tükrös fedelű kötetből bújik elő, amelynek népművészeti illusztrációi formálódnak rajzfilm figurákká, a máig népszerű mondóka Domján Edit hangján szól.

Március 30-tól lesz látható Lányi András 1974-es alkotása, a Segesvár. A Balázs Béla Stúdióban készült kísérleti filmben a forradalom évfordulóján tartott megemlékezésre készülő politikusok feszülnek egymásnak, hogy mindenki a maga javára fordíthassa a forradalom szimbólumává lett Petőfi Sándor emlékét.

A Filmión a márciusi újdonságok mellett jelenleg is számos film található, amelyeket Petőfi Sándor alakja, illetve a költő művei ihlettek: filmtörténeti jelentőségű alkotás Jankovics Marcell János vitéz (1973) című egész estés animációja, illetve az elbeszélő költemény alapján született daljáték filmváltozata, az 1938-as János vitéz Gaál Béla rendezésében.

 

A költő születésének 150. évfordulója alkalmából készült Petőfi ’73-ban pedig farmeros középiskolás diákok elevenítik fel az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeit Petőfi szemszögéből a 70-es évek korszellemében.

A Petőfi 200 emlékév alkalmából a Filmio kínálata egész évben további felújított alkotásokkal bővül: a Falu végén kurta kocsma (1939) című rövidfilmben megkapó életképek adják vissza az esteledő falu hangulatát. A költeményt Janovics Jenő, a magyar filmgyártás egyik úttörője dolgozta át filmre.

A költőnek emléket állító animációk sorát bővíti Lisziák Elek 1975-ös alkotása, A helység kalapácsa, illetve Olcsai-Kiss Zoltán Megy a juhász a szamáron (1948) című bábfilmje. Zsabka Kálmán Szeptember végén (1942) című alkotása pedig Petőfi Zoltán életét dolgozza fel édesapja egyik leghíresebb verse alapján.