A Cinemira elkötelezett híve a magyar gyerekfilmes műfaj újraélesztésének, ezért szakmai programokkal segíti a filmes és animációs szakembereket. A szakmai fórumon a résztvevők megismerhetik a legnépszerűbb gyerek -és ifjúság könyveket, amelyekből könnyen film készülhet.

Első alkalommal kerül sor Gyerek- és Ifjúsági Film Pitchfórumra, ahol a legfrissebb gyerekfilmes forgatókönyvek versengenek egymással az Aranymókus fődíjért. A fórumon előadást tart Fonyódi Tibor a Nemzeti Filmintézet Forgatókönyv Fejlesztési Igazgatója, aki a Nemzeti Filmintézet gyerek- és ifjúsági filmekkel kapcsolatos terveit ismerteti.

 

MESE A VÁSZONRA! - Írók + Filmesek – 10:00-11:15

A Mese a Vászonra! találkozó célja, hogy a legsikeresebb magyar gyerekkönyvek filmes adaptációjának megvalósulását segítse elő. A szervezők a legnagyobb hazai könyvkiadók ajánlásai alapján kiválasztottak 9 olyan gyerek- és ifjúsági könyvet, amelyek leginkább filmre termettek, és a legnépszerűbbek voltak az olvasottsági listákon az elmúlt években.

A találkozó alatt az írók és a kiadók 5-5 percben ismertetik ezen könyvek történetét a filmesekkel. Ezt követően egy 45 perces speed datingre kerül sor, ahol a filmesek az írókkal és kiadókkal közvetlenül beszélhetnek azokról a könyvekről, amik felkeltették az érdeklődésüket. A fellépő írók névsorát és a projektek rövid leírását az eseményre regisztráló érdeklődők előre megismerhetik és időpontot foglalhatnak a speed datingre. 


I. Gyerek- és Ifjúsági Film Pitchfórum - 11:30-13:00

Hazai forgatókönyvírók, és kreatív gondolkodók lehetőséget kapnak a fiatal közönség számára írt film -és sorozatterveik bemutatására, valamint, hogy terveikhez találjanak rendezőket, producereket, szakmai partnereket. A fórum Fonyódi Tibor, a Nemzeti Filmintézet Forgatókönyv Fejlesztési Igazgatójának előadásával indul, aki a Filmintézet gyerek-és ifjúsági filmekkel kapcsolatos terveit ismerteti. Ezt követően a 12 döntős előadja filmtervét.  

A filmes szakmai zsűriben Fonyódi Tibor, a Nemzeti Filmintézet, Forgatókönyv Fejlesztési Igazgatója, Ternovszky Béla, a Nemzeti Filmintézet, Televíziós Döntőbizottságának tagja és Divinyi Réka, forgatókönyvíró) minden projekttel kapcsolatban visszajelzést ad az alkotóknak.

A pitch fórum díjátadójára 14:00-kor kerül sor. A fődíjról, a legjobb filmtervnek járó 300,000 forintról a gyerekzsűri dönt. A közönség szintén megválasztja a kedvenc projektjét, ami Aranymókus-díjat nyert.

A Cinemira szakmai napjának időpontja 2020. szeptember 25., helyszíne a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Nagy Auditóriuma. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, szeptember 20-ig lehet jelentkezni.

További részleteket a Cinemira Nemzetközi Gyerekfilm Fesztiválról a hivatalos oldalán és a Facebookon lehet olvasni.

Forrás: Cinemira / Fotó: Cinemira Facebook