Január 30. és február 9. között zajlik az ötödik Magyar filmszüreten a debreceni Apolló moziban. Azzal a céllal hívtrák életre a rendezvényt, hogy évről-évre bemutassák Debrecenben az előző esztendő magyar filmtermésének teljes keresztmetszetét.

Az ötödik jubileumi alkalmat arra is felhasználják, hogy a tavalyi filmtermés mellett olyan ikonikus régi filmeket is vetítsenek, mint a Körhinta, A tanú, a Macskafogó, a Jób lázadása, a János vitéz, vagy az Egri csillagok. Most első alkalommal védnökei is lesznek a Magyar Filmszüretnek, a sajtótájékoztatón is jelen lévő Gera Marina Emmy-díjas színésznő és Orosz Dénes filmrendező, forgatókönyvíró, producer.

Gera Marina Emmy (fotó: Emmy / MTI)

Az Örök tél című film főszereplője és a Seveled című romantikus vígjáték rendezője a filmjeik vetítése után a közönséggel is találkoznak az Apolló art moziban. A debreceni Magyar filmszüret egyfajta misszióra is vállalkozik, amikor a 107 éves Apolló moziban minden évben műsorra tűzik az új magyar filmeket.

Az idei találkozón a tavalyi és az archív alkotások mellett három premier előtti és egy premier vetítésre is sor kerül: A Vad erdők, vad bércek - A fantom nyomában című dokumentumfilmet, a Boszorkányház című vígjátékot és A mi Kodályunk című életrajzi dokumentumfilmet országos premier előtt láthatja a közönség, A feltaláló című életrajzi drámát pedig premier vetítésen nézhetik meg az érdeklődők a debreceni Apolló moziban. A 11 napos fesztivál idején 12 közönségtalálkozót is rendeznek a filmek alkotóival.

Forrás: MTI