A filmhetet az idei Berlinale versenyprogramjában bemutatott és a vágói munkáért Ezüst Medvével jutalmazott Ana, mon amour egy-egy vetítése foglalja keretbe. Calin Peter Netzer rendező – aki Anyai szív című filmjével 2013-ban ugyanitt elnyerte a legjobb filmnek járó Arany Medve-díjat – ismét a legmélyebb emberi érzések természetrajzát kutatja, ezúttal egy szokatlan szerelmi történetben, amelynek megtekintése elsősorban a felnőtt nézőknek ajánlott. Hősei Ana és Toma, akik az egyetemen ismerkednek meg, és azonnal egymásba szeretnek. Ám hamarosan kiderül, hogy Ana neurózisban szenved, ami komoly próbatétel elé állítja Tomát, és lassanként falat von kettejük köré. A keddi nyitóvetítésen, amely regisztrációval látogatható, a női főszereplő, Diana Cavallioti színésznő lesz az Uránia vendége.

Paul Negoescu: Két sorsjegy

Látható lesz Paul Negoescu Két sorsjegy című alkotása is, amely a vígjáték műfaját képviseli a programban, és a 2017-es Gopo Gála közönségdíjával büszkélkedhet. Az 1984-es születésű Negoescu az új hullám utáni nemzedék tagja, de követi az előttük járó generáció trendjeit, legalábbis ami a fekete humort illeti. Második filmvígjátéka, a Két sorsjegy Caragiale azonos című novellájának laza adaptációja, érdekessége, hogy állami támogatás nélkül készült: a rendező online gyűjtött rá pénzt, a szerepeket pedig minimális honoráriumért az Actorie de Film színésziskola alapító színészei és hallgatói játszották el (az iskola az új hullám nyitányaként is emlegetett A zseton és a beton alkotóinak műhelye).

Thriller is szerepel a válogatásban: október 11-én este vetítik Bogdan Mirica első rendezését, a Kutyák című filmet. A tavalyi Cannes-i Filmfesztivál Un Certain Regard szekciójában szerepelt és a filmkritikusok FIPRESCI-díjában részesült alkotásban már-már tapintható félelemérzet hatja át az isten háta mögötti faluban játszódó maffiatörténetet, amely az ártatlan főhős szemszögéből tárul fel előttünk, és amellyel Mirica továbbviszi és meg is haladja a román új hullám hagyományait.

Bogdan Mirica: Kutyák

Adrian Sitaru filmjei (Sporthorgászat, A legjobb szándék, Házi Á(lla)tok) évek óta állandó szereplői a Román Filmhétnek, a szerzőnek most két új munkája is látható lesz. Az október 13-án műsorra kerülő Törvénytelen egy család és azon belül egy testvérpár történetét és törvénytelen szerelmét meséli el. A sok improvizációval felépített elbeszélésben fontos szerephez jut a basáskodó orvos apa, a besúgás, elhallgatás és konformizmus. A filmet a tavalyi Berlinale Forum szekciójában vetítették, ahol az Art Mozik Nemzetközi Szövetségének (CICAE) díját is elnyerte. A másik film a Fixeur című oknyomozó dráma, amely egy újságíró asszisztensről szól, aki Franciaországból kiutasított kiskorú prostituáltakról készít anyagot, és eközben húsba vágó etikai kérdésekkel szembesül. Az Uránia-beli vetítésen, október 15-én, vasárnap jelen lesz a főszereplő, Tudor Istodor és Molnár Levente színész, a film casting directora.

Radu Jude: Sebhelyes szívek

A filmhét keretében vetítik még Radu Jude negyedik nagyjátékfilmjét, a Sebhelyes szíveket, amely a 29 éves korában elhunyt Max Blecher önéletrajzi regényéből készült. A filmdráma 1937-ben játszódik egy Fekete-tenger parti szanatóriumban, ahová csonttuberkulózissal érkezik a húszas évei elején járó Emanuel. A filmdráma a 69. Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon a zsűri különdíjában és Don Quijote-díjban részesült. Érkezik a filmhétre egy dokumentumfilm is: A Petrilla bolygó, Andrei Dascalescutól, egy haldokló dél-erdélyi bányászvároskában, az Osztrák-Magyar Monarchia idején kiépült Petrillában játszódik, ahol egy volt bányász megpróbálja művészeti akciók segítségével egyben tartani a város közösségét. Egy rövidfilm válogatás is szerepel a programban az elmúlt évek négy díjnyertes alkotásával (Írott/Íratlan; Ana visszatér; A hálózat elérhetetlen; Eladó álmok).

A Román Filmhét a Budapesti Román Kulturális Intézet leghosszabb múltra visszatekintő rendszeres rendezvénysorozata, amelyet az Uránia Nemzeti Színházzal közösen szervez több mint egy évtizede, hogy bemutassa Románia legfrissebb filmes termését. Bővebb információ a filmekről az Uránia weboldalán olvasható. 

Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház