A Kairói Nemzetközi Filmfesztivál az egyetlen A-kategóriás fesztivál Afrikában, ahol Szilágyi Zsófia első nagyjátékfilmjének főszereplője, Szamosi Zsófia elnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat. A történetben egy háromgyerekes, dolgozó anyát és feleséget alakít, akit egyetlen, feszített tempójú hétköznapon követünk végig. Csodálatos alakításáért több elismerési is kapott már: Kassán a Kék Angyal-díjat, majd Szarajevóban is ő nyerte a Legjobb színésznő díját. 

Szilágyi Zsófia filmje a cannes-i premier után október végén Luxemburgban is fődíjat kapott, és a legjobb elsőfilmeseket elismerő Európai Filmdíj FIPRESCI jelöltjei között is szerepel. A jelöltek közül az EFA 3500 fős tagsága választja ki idén decemberben a győztest, a díjátadó december 15-én lesz Sevillában. Az Inkubátor Programjában készült filmet itthon már közel 20.000 néző látta, és továbbra is műsoron van.

Filmhu podcast #12: Szamosi Zsófia

A Terápiában az egész ország megismerte, a Mindenkivel pedig az Oscar-gála színpadára léphetett. Szamosi Zsófia most éppen a túlhajszolt, állandó időhiányban szenvedő magyar édesanyák mintaképét alakítja Szilágyi Zsófia Egy nap-jában, ami Cannes-ból is díjjal távozott – úgy tűnik szerencsét hoz az elsőfilmes rendezőknek. Első filmszerepéről, a szürreális Oscar-átadóról, az Egy napról és a legújabb munkájáról, a Foglyokról is mesélt nekünk, amit újra Deák Kristóf oldalán készített.