A fesztivál méltatása szerint az 1955-ben született Tarr Béla, aki „az emberi létről alkotott egyedülálló filozófiai és költői megközelítéseiről ismert”, a világ filmművészetének egyik legelismertebb alkotója, filmjeit szenvedélyes rajongótábor követi. Az ünnepelt életművének bemutatásában a kezdetekig visszamegy a fesztivál, többek között Tarr első filmjét, az 1977-es Családi tűzfészek című filmet is vetítik. Pályafutásának kezdetén hétköznapi emberekről szóló hétköznapi történeteket mesélt, gyakran a cinema vérité stílusában. A következő évtizedben stílusa és témái is változtak.

A fesztiválon a Tarr Béla melankolikus világai című válogatásban vetítik a rendező filmjeit, életművéből kiemelték az Őszi almanach (1984), a Kárhozat (1988), a Sátántangó (1994) és a Werckmeister harmóniák (2000) című alkotásait, és megemlítették, hogy A londoni férfi című filmje 2007-ben a Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjában szerepelt, és a közönség, valamint a kritikusok széles körű elismerését is kivívta.

Kárhozat

Tarr filmjei a kétértelműségükkel is lenyűgöznek, mivel a nyugati civilizáció végének és az elpusztított természet bosszújának allegóriáiként is értelmezhetők” - fogalmaztak a szervezők a fesztivál honlapján.

A rendező 2011-es A torinói ló című filmje után jelentette be, hogy nem készít több nagyjátékfilmet - idézték fel. 2013 februárjában filmiskolát indított Szarajevóban. 2017-ben pedig Till the End of the World címmel mutatta be filmes installációját Amszterdamban.     

A fesztivál honlapja szerint a Keralai Nemzetközi Filmfesztivált (IFFK) 1996 óta rendezik meg India Kerala államának székhelyén, Tiruvanántapuramban.     

Az IFFK világ filmművészetére kitekintő szekciójában Baranyi Gábor Benő Zanox - Kockázatok és mellékhatások című filmje és Fazakas Péter A játszma című filmje is bemutatkozott.

Forrás: MTI