Az elmúlt években számos hazai alkotás tudott létrejönni egy-egy európai összefogásnak köszönhetően. Említhetjük az olyan nagyszabású produkciókat, mint Nemes Jeles László Napszálltája, ami francia közreműködéssel készült, vagy a német-francia-magyar koprodukcióban megvalósult Jupiter holdját Mundruczó Kornéltól. Ide tartozik Enyedi Ildikó nemrég leforgott filmje, A feleségem története is, aminek gyártásban olasz, francia és német partnerek vesznek részt.

Aki bele szeretne vágni egy koprodukciós projektbe, annak tisztában kell lennie azzal, hogy napjainkban a megváltozott piac- és közönségigények, illetve a streaming szolgáltató cégek előretörésének következtében világszerte átalakult a forgalmazási piac, ez pedig az európai koprodukciók helyzetére is hatással van. Az FFP producerek, rendezők, forgalmazók és filmszakos hallgatók számára ajánlott panelbeszélgetése az európai koprodukciók jelenlegi helyzetébe, lehetőségeibe ad alapos betekintést. A résztvevők olyan szakemberek, akik széleskörű tapasztalattal rendelkeznek az európai filmkészítők és filmek finanszírozási, együttműködési, fejlesztési lehetőségeit illetően.

Nemes Jeles László: Napszállta (Fotó: Mozinet)

A panelbeszélgetésen három szervezet képviselteti magát: az Eurimages (az Európa Tanács európai filmes produkciók gyártását és forgalmazását támogató alapja), a Magyar Nemzeti Filmalap (MNF), valamint a francia Nemzeti Film- és Mozgóképközpont (Centre national du cinéma et de l’image animée, CNC). A hazai, a francia és az európai helyzet ismertetését követően az előadók válaszolnak a közönség kérdéseire is.

A panelbeszélgetés résztvevői:

  • Roberto Olla, az Eurimages ügyvezető igazgatója
  • Michel Plazanet, a CNC európai és nemzetközi kapcsolatok igazgatóhelyettese
  • Bereczki Csaba, a Magyar Nemzeti Filmalap nemzetközi és értékesítési igazgatója

Időpont: 2019. november 14. 17.00
Helyszín: Francia Intézet (1011 Budapest, Fő utca 17.)

Francia nyelvű panelbeszélgetés magyar tolmácsolással. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráció itt

Borító: Gijs Naberés és Léa Seydoux A feleségem története c. filmben (Fotó: Csata Hanna)