A 37. San Francisco Zsidó Filmfesztivál „központi” (centerpiece) filmjeként bemutatott magyar alkotást a tekintélyes kritikusokat tömörítő San Francisco Film Critics Circle díjazta a legjobb filmként. A fesztivál szervezői tegnap jelentették be, hogy az összesített közönségszavazatok alapján az 1945 nyerte el a legjobb filmet illető közönségdíjat is.

A július 20. – augusztus 6. között megrendezett 18 napig tartó rangos, és a hosszát tekintve egyedülálló seregszemle 14 országból érkezett 65 alkotást mutatott be idén. A San Franciscó-i premiert Török Ferenc személyes részvételével tartották teltházas vetítésen 1500 fős közönség előtt a Castro moziban, ahol a publikum álló ovációval ünnepelték a magyar alkotást.

1945: Volt egyszer egy holokauszt

"Az alapszituációról olyan klasszikus westernek juthatnak eszünkbe, mint a szintén valós időben mesélt Délidő (High Noon), melyben börtönviselt banditák érkeznek egy kisváros vasútállomására, a letartóztatásukra kényszerülő seriff pedig szép lassan egyedül marad, mert a kisváros lakói hátat fordítanak neki a bajban. A főhős Török filmjében antihős (a jegyző), akinek bűn szárad a lelkén, a jövevények pedig áldozatok, nem agresszorok."

Az 1945 világszerte szép sikerrel szerepel a fesztiválokon, korábban már közönségdíjat nyert a Berlinalén, Miamiban, Washingtonban és a budapesti Titanic-on is, műsorra tűzte az Edinburgh-i, majd a jeruzsálemi filmfesztivál is, ahol a Yad Vashem Intézet díját nyerte el. Csak Észak-Amerikában már 33 filmfesztiválra kapott meghívást, novemberben pedig az amerikai forgalmazó, a Menemsha Films New York-i és Los Angeles-i mozikban is műsorra tűzi az 1945-öt, a napokban jelent meg az amerikai előzetes is.


Az 1945-öt Magyarországon április óta 30 ezren nézték meg, és továbbra is műsoron van a budapesti és a vidéki mozikrban.

Forrás: MNF