A helyi magyar kultúrát feldolgozó versenyfilmeket Magyarországon, a Kárpát-medence és a világ magyarok lakta területein kell forgatni. A versenyfilmek készítésének ideje 2000. január 1-től 2022. május 29-ig terjedhet, a filmek maximális terjedelme 330 másodperc lehet. Az előző évek pályamunkáit itt lehet látni.

A versenyfilmek segíthetnek megérteni a helyi magyar kultúra, azon belül is a hagyományok és a táji értékek szerepét, felhívják az emberek figyelmét azok megőrzésére. A portréfilm egy vagy több, helyben élő/élt magyar személyről szólhat, aki a kultúra értékeit pozitívan jeleníti meg.

A versenyfilmeket videó, filmes és/vagy számítógépes, illetve bármilyen animációs technikával készíthetik a pályázók. Pályázni egyénileg vagy csoportosan lehet, érvényesen jelentkezhet minden 18. életévét betöltött természetes személy, valamint jogi személyek (szervezetek) is. A versenyben való részvételhez szükséges jelentkezési lapot online kell beküldeni május 9-től május 29-ig a fesztivál weboldalán.

A közönség szavazása május 29-től július 3-ig tart. A zsűri a legtöbb közösségi aktivitást elért és a versenykiírásnak megfelelő, maximum 30 darab videót értékeli, valamint a közönség maximum 2 filmet is a döntőbe juttathat. A döntősnek minősülő alkotók és versenyművek részt vehetnek a díjátadáson és a kapcsolódó eseményeken augusztus 4. és 7. között Tállyán. 

A verseny fődíja 1 millió forint, a második helyezett 500 ezer forintban, a harmadik helyezett 250 ezer forintban részesül. A közönségdíjazott 300 ezer forint, a legjobb operatőr 800 ezer forint jutalmat vehet át.

Forrás: MTI