A FIDBA, vagyis a Buenos Aires Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivál Emberi jogok szekciójába válogatták be Visky Ábel filmjét, amely magyar-horvát-angol koprodukcióban készült, az NFI Inkubátor Programjában. A fesztivált a járvány miatt online fogják megrendezni, szeptember 24-től kezdve 48 órán keresztül lesz elérhető Argentínában. 

A Mesék a zárkában nem először szerepel nemzetközi közönség előtt, májusban a torontói HotDocs válogatta be az (online bemutatott) programjába, ami Észak-Amerika egyik legjelentősebb dokumentumfilmes fesztiválja.

A film három fogvatartott apát követ, akik egy benti program keretében mesét írnak a kint élő gyermekeiknek. Visky Ábel és csapata ezekből a mesékből filmeket készítenek, amikben a rabok, a gyermekek és a többi családtag kapja a főszerepet. Egy napra újra egyesül a család, és látványos díszletek, jelmezek között, egy profi stáb segítségével felemelő pillanatokat élnek át.

Mesék a zárkából

Visky Ábel a Színház- és Filmművészeti Egyetem filmrendező szakán végzett, előbb Szász János és Janisch Attila, majd Enyedi Ildikó tanítványaként. Vizsgafilmjeit (Maflicsek, Játszótársak, Romanian sunrise) több fórumon is díjazták, a Semmi bogár című szerelmes rövidfilmjét az évtized legjobb rövidfilmjei közé is beválogattuk. Új dokumentumfilmjéről a karantén utáni interjúnkban mesélt részletesebben.

A Mesék a zárkából a Proton Cinema gyártásában készült, operatőre Kürti István és Nagy Zágon, vágója Hargittai László és Vághy Anna, zeneszerzője Asher Goldschmidt, hangmérnöke Horváth Andor, producere Gyárfás Eszter, executive producere Petrányi Viktória volt.