Anyám és más futóbolondok a családból (Fekete Ibolya, 2015). Október 31. hétfő, TV2, 23:40

Tavaly mutatta be legújabb filmjét Fekete Ibolya, amely egy évszázadon átívelő család történetét, azon belül is az asszonyok sorsát meséli el. A 90 éves Anya emlékszik vissza az életére, amit a 20. század legfontosabb eseményei formáltak, a filmről így írtunk a bemutató idején: „Nem szégyen a futás, és hasznos - summázható a film tanulsága -, esetleg a jobb félni, mint megijedni örökbecsű igazsága sem áll távol a rendező mondanivalójától. Megtanultuk, hogy arcpempő és sütőpor nélkül nem vágunk bele semmiféle háborúba, sőt, sztrájkolni sem sztrájkolunk, „mert azt mi nem engedhetjük meg magunknak.” Mindannyiunk keser-édes családtörténete az Anyám és más futóbolondok a családból, történelmi lecke, nem csak fiúknak.” A főhőst saját édesanyjáról mintázta a rendező, amelyről részletesen mesélt nekünk egy tavalyi interjúban.


Budapest angyala
(Luis Oliveros, 2011). November 1., kedd, FilmCafe, 1:35

Spanyol-magyar koprodukcióban készült Luis Oliveros ilmje, melynek főhőse Ángel Sans-Bris, a “budapesti angyal”, aki a spanyol nagykövetség egyik megbízottjaként spanyol útleveleket állított ki 5000 magyar származású zsidónak, így mentve meg őket a haláltáboroktól, 1944-ben. A főszerepben Francis Lorenzo látható, de több magyar színész is feltűnik a filmben: Bán János, Gáspár Kata, Szabó Kimmel Tamás és Fenyő Iván is látható. További fotók a film forgatásáról.


Káin gyermekei
(Gerő Marcell, 2014). November 2., szerda, HBO, 13:10

Monory Mész András Bebukottak című dokumentumfilmjének főhőseit követi tovább Gerő Marcell. Felkeresi az 1985-ben gyilkosságért fiatalon elítélt, és azóta kiszabadult férfiakat, hogy a börtönben töltött évekről, a sorsuk alakulásáról, megbánásról és továbblépésről beszéljen velük. A bemutató idején találkoztunk Gerő Marcellel, és a filmről is írtunk: “A Káin gyermekei a fájdalmas, kemény mondatok, a barázdált arcok és a beszélő tekintetek filmje, amely nem ér véget a stáblistával: a néző napokig hordozza magával a három férfi történetét.”

Káin gyermekei

Te rongyos élet (Bacsó Péter, 1983). November3., szombat, M3, 21:05 

" "Én vagyok a traktoros lány, engem küldött hozzátok a Párt" - énekli Bacsó Péter 1983-as klasszikusa, a Te rongyos élet elején Udvaros Dorottya. Sziráky Lucy színésznőt azonban osztályidegenként hamarosan egy Békés megyei faluba küldi a Párt. A kitelepítés életeket, szenvedélyeket kavar föl, aminek a végén még az is megeshet, hogy egy színésznő egyszerűen hátat fordít a színpadnak. Már ha hagyják neki.” - írtuk Bacsó Péter filmjéről néhány évvel ezelőtt. A 80-as évek egyik kultikus filmje, és kétség kívül Udvaros Dorottya egyik legnagyobb filmbeli alakítása.


Aranyélet
(Dyga Zsombor, Mátyássy Áron). November 6. vasárnap, HBO, 20:00

Ezen a hétvégén második évadába lép az utóbbi év legsikeresebb magyar sorozata, az Aranyélet. A rendezők mellett a forgatókönyvíró gárda is megmaradt az első évadból: most is Zomborácz Virág, Bárány Márton és Tasnádi István felelnek a bűnöző hajlamú Miklósi család sorsának alakulásáért. Mi is sokat foglalkoztunk a készülő évaddal: ott voltunk az első sajtótájékoztatón, beszélgettünk Tasnádi Istvánnal, kint jártunk egy nyári forgatási napon, és a múlt heti zárt körű premierre is ellátogattunk, amelyről hamarosan érkezik a beszámolónk is. Az első évad izgalmas és fordulatos története és a jól megírt karakterek meggyőztek minket, kíváncsian várjuk a folytatást.

Aranyélet