Hétfő éjjel két teljesen különböző magyar műfaji filmmel nyílik a hét: Gigor Attila 2008-as, nagy sikerű A nyomozó című krimijének újravetítésével, és egy bő fél évszázadot visszaugorva, ifj. Lázár István Zenélő malom című operett-feldolgozásával, 1943-ból. Előbbi főhőse a démonaival küzdő, magányos kórboncnok (Anger Zsolt), utóbbi egy szerelmi kalamajka a Hernád-völgyben, benne a kor sztárjai: Szeleczky Zita, Szilassy László és Latabár Kálmán. Kedden is az éjjeli baglyok örülhetnek magyar tartalomnak: Márai Sándor Kaland című regényének néhány éves feldolgozását vetítik, Sipos József rendezésében. Dr. Kádár Péter (Gerd Böckmann) sikeres orvosprofesszor, rangos karrierrel és fiatal feleséggel (Marozsán Erika) az oldalán. Miután rájön, hogy fiatal kollégája (Csányi Sándor) és fogadott fia elcsábította a feleségét és szökni készül vele, az orvos sorsdöntő ajánlatot tesz a férfinak.

Sipos József: Kaland

Magyar-bolgár-román koprodukcióval folytatódik a szerda (éjjel): Nae Caranfil tavalyi alkotása, a 6.9-es a Richter skálán a kortárs román film egyik műfaji darabja. Romániát földrengés rázza fel, amely Tony, a nagy visszatérésre készülő színész és unatkozó felesége életét is kizökkenti a helyéről. A filmet tavaly, a kolozsvári filmfesztiválon szerettük meg és ajánljuk, nem csak a román mozi kedvelőinek. A hét közepén szünetel a magyar film, de a hét végére kárpótlásként színes a választék.

Péntek délelőtt az 1998-as A párduc és a gödölye, Mihályfi Imre drámája látható. Péter, a friss diplomás orvos sötét titkokat tud meg halott apja múltjából és a fiatal könyvtáros Klári segítségével nyomozni kezd, de valamiért senki nem akar beszélni vele a férfiról. A hosszas, önkéntes száműzetésből hazatérő Radványi Géza rendezésében készült 1980-as Circus Maximus egy II. világháborús történetet dolgoz fel, melyben Carlotta, a vándorcirkusz tulajdonosa embercsempészettel tartja el a családját. A forgatókönyvet Máriássy Judit, Makk Károly és Radványi Géza írta, operatőre Sára Sándor. Tavalyi alkotás Matúz Gábor Nincs kegyelem című, dokumentarista elemekkel elmesélt ‘56-os története, a forradalom utáni megtorlás sorozat egyik legszörnyűbb eseményéről. Este és az éjszakába nyúlóan látható még Enyedi Ildikó megkapó szépségű Az én XX. századom című filmje, Simonyi Balázs ULTRA című dokumentumfilmje és Madarász Isti időcsavaros thrillere, a Hurok is.

Vranik Roland: Az állampolgár

1937-es romantikus vígjátékkal (Az én lányom nem olyan), kémfilmmel ötvözött zenés alkotás (Fuss, hogy utolérjenek) és Makk Károly egyik korai munkája (Elveszett paradicsom) mellett, végre televízióban is látható Vranik Roland lassan egy éve bemutatott alkotása, Az állampolgár. A 10 éve Budapesten élő és állampolgárságért küzdő nigériai menekült Wilson története az elmúlt évben sorra halmozta a különböző nemzetközi díjakat, sikerszériáját mi is végigkísértük, beszélgettünk a rendezővel és jó eséllyel nevezzük a készülő, évzáró legjobb filmes listánkon – itt írtuk meg, hogy miért.

Turay Ida, Páger Antal, Kiss Manyi és Kabos Gyula bájos szerelmi kalandja, a Pesti mese vasárnap délután látható, újranézhető emellett Dargay Attila munkája, az egyetlen magyar animációs alkotás a héten, Az erdő kapitánya, az estét pedig ismét egy magyar-román koprodukció, az Utazás apánkkal zárja, Anca Miruna Lazarescu történelmi roadmovie-járól a tavalyi bemutató idején írtunk bővebben.

Anca Miruna Lazarescu: Utazás apánkkal

A Magyar Média Mecenatúra támogatásával készült premierek

Elhallgatott zenekarok – 1. rész (r: Kisfaludy András) / M5, december 9., szombat, 18.00; ismétlés: 1.55

Dokumentumfilm a hatvanas-hetvenes évek zenekarairól, amelyek hiába voltak népszerűek, nagylemezt sosem adhattak ki. Vajon miért kellett elhallgattatni ezeket az együtteseket? 

Bab Berci kalandjai – Bab Berci együtt sír Nuuszi Kuuszival (r: Kovács Márton) / M2, december 10., vasárnap, 19.25

Bab Berci, Lázár Ervin mesevilágának meghatározó hőse életre kel. A harmadik epizódban Bab Berci kedve olyan savanyú, hogy ha uborkát szeretne eltenni, nem kellene hozzá ecet – de nincs egyedül... 

Űruborkák (r: Hegyi Magdolna) / M2, december 10., vasárnap, 19.35

Animációs film Teóról, a legbölcsebb űruborkáról, aki a Föld felfedezése után kitalálja, hogy szervezni kell egy expedíciót a Földre. 

A levelek (r: Koncz Teréz Irén) / M2 – Petőfi Tv, december 10., vasárnap, 23.10; ismétlés: 3.20

Kisjátékfilm egy árvaházban élő szerelmes fiúról, akinek története tragikus fordulatot vesz, miután leveleket kap az őt adoptálni akaró szülőktől. 

december 4., hétfő

A nyomozó (r.: Gigor Attila) / RTL Gold, 00:30
Zenélő malom (r.: ifj. Lázár István) / Duna World, 02:30

december 5., kedd

Isten tenyerén - a Padis fennsík (r.: Kocsis Tibor) / M5, 20:40
Kaland (r.: Sipos József) / TV2, 02:15

december 6., szerda

6.9-es a Richter skálán (r.: Nae Caranfil) / HBO, 02:25 / bolgár-román-magyar

december 7., csütörtök

Az elvarázsolt dollár (r.: Bujtor István) / Mozi+, 17:00

december 8., péntek

A párduc és a gödölye (r.: Mihályfi IMre) / Duna World, 11:35
Circus Maximus (r.: Radványi Géza) M5, 21:15
Nincs kegyelem (r.: Matúz Gábor) / Duna World, 22:35
Az én XX. századom (r.: Enyedi Ildikó) Duna, 22:45
Hurok (r.: Madarász Isti) / HBO, 01:25
ULTRA (r.: Simonyi Balázs) / HBO, 03:00

december 9., szombat

Az én lányom nem olyan (r.: Ladislao Vajda) / Duna World, 11:30
Fuss, hogy utolérjenek (r.: Keleti Márton) Duna 16:00
Elveszett paradicsom (r.: Makk Károly) / M3, 20:10
Az állampolgár (r.: Vranik Roland) / HBO, 21:35 HBO

december 10., vasárnap

Egy világfi Szegeden (r.: Sári Zsuzsa) / Duna World, 13:55
Pesti mese (r.: Gaál Béla) / Duna, 16:05
Az erdő kapitánya (r.: Dargay Attila) / Petőfi TV, 18:15
Utazás apánkkal (r.: Anca Miruna Lazarescu) / Cinemax, 20:00