A kérdés: A zene jogszerű felhasználása rövidfilmben

A válasz:

Zene esetén elsődlegesen magától a zeneszerzőtől szükséges a felhasználási engedélyt megszerezni (és jogdíjat fizetni), amennyiben dalszöveget is magában foglal, abban az esetben a szövegíró és az előadóművész is rendelkezik szerzői illetve szomszédos jogokkal, melyekre vonatkozóan a felhasználás engedélyezése elengedhetetlen.

Adott esetben érdemes a lemez kiadóját felkeresni, egyrészt ő tud megalapozott információval szolgálni arra vonatkozóan, hogy kihez lehet fordulni a felhasználás jogosítását illetően, másrészt nem kizárt, hogy ezen jogok összességével ő rendelkezik és így ő jogosult az engedélyezésre.

Fenti megkeresésekben már előre érdemes tájékoztatni a jogosultakat a felhasználás jellegéről, módjairól, területi és időbeli hatályáról.

Természetesen a kész alkotás végefőcímében a zeneszerzőt, szövegírót, előadóművészt és a lemezkiadót névfeltüntetés illeti meg.

Felhívjuk Tisztelt Olvasóink figyelmét, hogy a tanácsadás kizárólag az alábbi jogterületekre terjed ki: szerzői jog, filmjog, médiajog és a fentiekhez kapcsolódóan polgári jog kötelmi része. A honlapon megjelenő bármely tanács vagy válasz csak általános, tájékoztató jellegű. A megalapozott jogi vélemény meghozatalához minden esetben szükséges a tényállás maradéktalan felderítése, a vonatkozó háttérdokumentumok, korábbi szóbeli egyeztetések pontos ismerete, valamint a kérdést feltevő személyes meghallgatása, melyre igény szerint lehetőséget biztosítunk.