A kérdés:

Biztosítja-e a szerzői jogi törvény a forgatókönyvíró számára azt a jogot, hogy a produkció teljes ideje alatt részt vegyen az alkotási folyamatban?


A válasz:

A szerzői jogról szóló törvény az általánosan minden szerző számára biztosított jogokon (névfeltüntetés, mű egységének védelme stb.) túlmenően, nem biztosít külön nevesített jogokat a forgatókönyvírók számára, így a fent említett részvételi jogot sem.

A forgatókönyvírói szerződés tartalmát azonban a felek szabadon állapítják meg, ebben lehet és kell is szabályozni azt, hogy a forgatókönyvíró köteles (és nem pedig jogosult) részt venni a forgatási napokon, ez a készülő film szempontjából mind a filmelőállítónak, mind pedig a forgatókönyvírónak is érdeke.

Felhívjuk Tisztelt Olvasóink figyelmét, hogy a tanácsadás kizárólag az alábbi jogterületekre terjed ki: szerzői jog, filmjog, médiajog és a fentiekhez kapcsolódóan polgári jog kötelmi része. A honlapon megjelenő bármely tanács vagy válasz csak általános, tájékoztató jellegű. A megalapozott jogi vélemény meghozatalához minden esetben szükséges a tényállás maradéktalan felderítése, a vonatkozó háttérdokumentumok, korábbi szóbeli egyeztetések pontos ismerete, valamint a kérdést feltevő személyes meghallgatása, melyre igény szerint lehetőséget biztosítunk