Filmhu: Miről szeretnél filmet készíteni?

Szilágyi Fanni: A történet Mán Várhegyi Réka, azonos című novellájából készül. A főszereplő lány maga sem tudja, mit szeretne, amikor hirtelen, egyik napról a másikra, Isteni tehetséget kap, és lehetőségek tárházát. Arról szeretnénk filmet csinálni, hogy milyen károkat okozhat az, ha valakinek nem kellett megküzdeni egy ekkora sikerért, csak úgy megtörténik.

Filmhu: Mióta foglalkoztat ez a téma?

Sz. F.: Nemrég kérdezte valaki, hogy majd egyszer normális történetet is csinálok-e, vagy mindig csak egy lány felnövés története lesz a téma? Lehet, hogy halálom napjáig tudnám csinálni, hogy valaki épp felnő, ráébred, megvilágosodik, mert szerintem érdemes. De konkrétan azt hiszem, azóta foglalkoztat ez a téma, amióta én is próbálkozom a felnőtt léttel.

Szilágyi Fanni

Filmhu: Milyen műfajban gondolkodsz, milyen vizuális világot képzelsz el?

Sz. F.: Ez egy tragikomédia, mágikus realizmus, és egy speciális Coming Of Age történet. A vizuális világa alapvetőleg realista, elemelt elemekkel.

Filmhu: Mi inspirál a történet megfilmesítésére?

Sz. F.: Nagyon élvezem, hogy a békásmegyeri lány egyszer csak világhírű focista lesz. Valószínű, hogy mindenkinek megfordulhatott már a fejében ilyesmi.  Aztán, hogy ennek nem lehet jó vége, az egy másik kérdés, de a gondolat mindig feldob.

Filmhu: Milyen lehetőséget látsz az inkubátor programban? Részt vettél a tavalyi fórumon?

Sz. F.: Az első saját filmünk leforgatásának a lehetőségét látom. Frissen végzett rendező, vagy operatőrként, azért nem hullanak ilyen lehetőségek az ölünkbe, úgy gondolom, hogy butaság lett volna nem megpróbálni. Tavaly a diploma filmjeink forgatásával és utómunkálataival voltunk elfoglalva, nem tudtam nevezni.


Stork Natasa az azonos című kisfilmben

Filmhu: Hogyan készülsz a pitch fórumra? Vettél már részt hasonlón?

Sz. F.: Igen, egyszer pitch-eltem már, nem az erősségem. Próbálok egy másik, jobban pitch-elő személyiséget kifejleszteni, minél gyorsabban.

Filmhu: Mennyire látod magad előtt a "kész filmet", és mekkora szabadságot hagysz a változtatásnak?

Sz. F.: Elég határozott elképzeléseim vannak, de az, hogy a körülmények miatt változnak a dolgok, egy normális folyamat. Meg persze a forgatókönyv megírása közben fel fognak merülni olyan részletek, amik miatt változtatunk majd. Nem féltem az ilyesmitől sosem.

Filmhu: Mennyire látod magad előtt a "kész filmet", és mekkora szabadságot hagysz a változtatásnak?

Sz. F.: Elég határozott elképzeléseim vannak, de az, hogy a körülmények miatt változnak a dolgok, egy normális folyamat. Meg persze a forgatókönyv megírása közben fel fognak merülni olyan részletek, amik miatt változtatunk majd. Nem féltem az ilyesmitől sosem.


Filmhu: Milyen élményeket, tapasztalatokat jelentett számodra a korábbi kisfilmjeid elkészítése?

Sz. F.: Gothár Péter osztályában két év alatt, egészen elképesztő mennyiségű filmet forgattunk. Ennek egy kisebb hányadát szívesen fel is vállalom, de több kis filmecske csak arra volt jó, hogy elkövessünk néhány hibát. Egyébként a leghasznosabb két év volt, kedvemre hibázhattam, mostantól kezdve kicsit stresszesebb, nem terveztünk hibákat a Csatárnőbe például.

Filmhu: Kikkel, milyen csapattal jelentkeztetek az Inkubátorba?

Sz. F.: Elképesztő magabiztosságot jelent nekem ez a néhány ember körülöttem: Becsey Kristóf operatőr, Lányi Zsófi forgatókönyvíró, Ördög Zsófi vágó, Tasnádi Zsófi látványtervező, Hegyi Nóra gyártásvezető, az osztálytársaim, és még páran akikben feltétel nélkül megbízom, igénylem a véleményüket, a vitákat. Sok kisfilmet forgattunk már együtt, és remélem még többet fogunk együtt dolgozni. Tényleg azt érzem, hogy ezzel a csapattal már annyi mindenen vagyunk túl, hogy bármibe bele mernék kezdeni velük. 

 

A többi interjú az Inkubátor 2.0 tagjaival itt olvasható!