Az Éclipse Filmet 2011-ben Ugrin Julianna producer alapította meg, az elsősorban dokumentumfilmeket gyártó cég az elmúlt években számos olyan filmre kapott támogatást, amik a világ legrangosabb fesztiváljain is bemutatkoztak. Ők gyártották többek közt Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai első egészestés dokumentumfilmjét, A monostor gyermekei-t, ami az első bhutáni-magyar koprodukció itthon.

A monostor gyermekei / Forrás: Soldivision

A történet főhőse Gyembo a tinédzserfiú, és húga Tashi, akik Bhutánban, egy nyugodt kis faluban élnek. A családfő a helyi kolostor vezetője, aki sok felmenője után a fiának is ugyanezt a szép hivatást szánja, ő azonban szívesebben focizik, gitározik és foglalkozik sok más mindennel, amivel a tinédzserek szoktak. Tashi sem könnyű eset az apjának: a fiús lány nem a hagyományos családanya és feleség szerepre készül, inkább foci karrierről álmodik. A monostor gyermekei a 2017- es IDFA-n az elsősfilmesek kategóriájában is szerepelt. Zurbó Dorottya pár hete mutatta be legújabb dokumentumfilmjét, az Inkubátor programban készült Könnyű leckéket, amiről itt beszélgettünk vele.

A cég másik sikeres produkciója Tuza-Ritter Bernadett megrázó dokumentumfilmje, a Sundance filmfesztiválon debütáló Egy nő fogságban. A film német koprodukcióban készült, a MEDIA támogatási listáján még televíziós változatban szerepelt.  A megdöbbentő történetben a rendező másfél éven keresztül követi egy szolgasorban tartott nő életét, aki az alkotó jelenlétében felbátorodik és a kamerával az oldalán drámai szökést hajt végre. Magyar egészestés filmek közül elsőként jutott be a legfontosabb függetlenfilmes fesztiválra, megkapta a Magyar Filmkritikusok díját, a Magyar Filmakadémia Legjobb dokumentumfilm díját, jól szerepelt a kölni és a bostoni fesztiválokon is. A tavalyi IDFA-n a tíz legjobb film között szerepelt, a az amerikai bemutató után mi is leültünk beszélgetni a rendezővel. Az Európai Filmdíjra is esélyes Egy nő fogságban hivatalos bemutatója idén ősszel lesz.

Egy nő fogságban / Forrás: Éclipse Film

Több új terven dolgoznak, az egyik az Isten országa című produkció, Trencsényi Klára (Reményvasút) rendezése. A film Indiában és Izraelben készül, és egy Indiában élő, eltűnő zsidó közösség életét mutat be egy indiai muszlim amatőr filmes segítségével, aki az elmúlt húsz évben kísérte figyelemmel a ma már csak öt főt számláló csoportot. 

Az Éclipse Filmnek a dokumentumfilmek mellett van két nagyjátékfilmes terve is: A vád Groó Diána rendezésében, illetve az Álmodj királylány Mátyássy Áronnal és Mátyássy Bencével. Természetesen további dokumentumfilmeket is láthatunk majd tőlük a jövőben, az egyik a készülőben lévő Vonal felett, Nagy Anikó Mária rendezésében. Főhőse egy nagyon kicsi medencében edző, úszó testvérpár, akiket az édesanyjuk menedzsel. A MEDIA által biztosított finanszírozási háttér segített a film előkészítésben. Mellette előkészítési fázisban van a Miatyánk, amelyet Vizkelety Mártonnal közösen Ugrin Julianna jegyez. A filmben arra a dilemmára fókuszál, amikor egy, a keresztény egyház felé elkötelezett fiatalembernek a családja és a papi hivatás között kell választania.

További hírek és részletek az Éclipse Film hivatalos oldalán találhatóak, a Kreatív Európa oldalán pedig többek közt a támogatásokról is tovább lehet tájékozódni.