A The Golden Linden (Zlatnata Lipa, Arany Hársfa) nemzetközi filmfesztivált 2013. június 1-5. között rendezték meg a bulgáriai Sztara Zagorában. 12 válogatott európai film versenyzett, a bemutató programban 18 külföldi és bolgár film vetítése adott rövid áttekintést a filmbarátok számára a kortárs filmművészetről.

A nemzetközi szakmai zsűri elnöke a köztiszteletben álló bolgár filmesztéta, Vera Naidenova professzor volt, tagjai Dato Janelidze grúz rendező-tanár, Alena Ivchenko orosz filmszínésznő, Juri Dacsev bolgár forgatókönyvíró és Kovács László magyar dokumentumfilm rendező.

A zsűri a fesztivál nagydíját, az „Arany Hársfa Díjat” a grúz „Keep smiling” című filmnek ítélte, rendezője Ruszudan Cskonja. Egy kereskedelmi tévé-vetélkedőben a „Legjobb grúz anya” címért küzd tíz családanya, akik egy saját lakás és sok pénz reményében akarnak kitörni a hétköznapok nyomorából, eladva magukat, a tragédiába forduló ironikus vígjátékban.


A rendezői díjat az osztrák „Vaterlosen” („Apátlanok”) című film kapta meg, rendezője szintén fiatal nő, Marie Kreutzer. Egy egykori hippi-közösség gyerekei gyűlnek össze a kommuna-vezér apa halálakor, hogy megpróbálják összeragasztani az emlékezet szakadozott filmdarabkáit, megfejteni személyiségük titkait.

A legjobb női alakítás díját Móga Piroskának ítélte a zsűri, megjegyezve, hogy „a legjobb szereposztási díj” is kijárt volna a magyar filmnek, amelynek rendezője Deák Krisztina. Az igaz történetben egy Ceausescu Romániájából menekült cirkuszos család Nyugaton próbál megkapaszkodni, ahol az anya (Ónodi Eszter) különleges artista számmal arat sikert. A hajánál fogva emelik a magasba, ahol égő fáklyákkal bűvészkedik. Lánya, Aglaja az anyja életben maradásáért való folytonos aggódás közben nő bele a számba, amit anyja balesete után neki kellene átvennie… Az anya, a kislány és a felnőtt, fellázadó Aglaja szerephármasa művészi értékét emelte ki a zsűri indoklásában.

Dán film főszereplője, Nikolaj Lie Kaas nyerte a legjobb férfialakítás díját. A „Dirch - The Funny Man” című alkotás a dánok nagy mulattatója, Dirch Passer önégető életét mutatja be, fergetegesen. Rendezője Martin P. Zandvliet.

aglaja moga2 500


A balkáni háború utáni helyzettel több film is foglalkozott, közülük a zsűri egy macedon filmet emelt ki; a „Punk is not dead” szereplőinek, egy szétesett, majd feltámasztott punk-banda tagjainak egy „béke-koncertet” kellene tartaniuk egy albánok által lakott faluban. Ám az anarchista zenét játszó öreg punkokat elzavarják, - hazafutnak, otthon árulóként sajátjaik verik meg őket, - a szembenállók kibékíthetetlenek…

A fesztiválon a közönség örömmel fogadta a fiatal rendezők által készített hazai filmeket is, amelyek sajátos humorral jelenítik meg a mai bolgár élet fonákságait.

„Ma Bulgáriában az emberek tüntetnek, mert nem tudják fizetni az energiaszámláikat, a parlamentben a pártok nem találják a kiutat a gazdasági, politikai problémákból. Azonban az Arany Hársfa Filmfesztiválon mindenki hálásan fogadta az új hazai, bolgár filmeket, és nyitott érdeklődéssel fordult a mai európai filmművészet itt vetített, jól válogatott reprezentánsai felé. – mondta el Kovács László rendező, a zsűri magyar tagja. – Ismerik és szeretik a magyar filmeket és várják az újabbak megjelenését a bolgár mozikban, televízióban. Sztara Zagora Miskolc nagyságú város, színházát, mozijait szeretik a lakosok, saját, modern operaháza biztosított helyszínt ennek a most útjára indult fesztiválnak, amelyet jövőre is megrendez a város és a filmművészet érdekében összefogott, támogató cégek.”