Styx - November 7. 19:00

A Lux Filmnapok idei nyitófilmje Wolfgang Fischer német-osztrák koprodukcióban készült filmdrámája, a Styx lesz. Az alkotás egy aktuális témát egészen új szemszögből közelít meg: a nyaralását magányos vitorlázással töltő német orvosnő Gibraltár közelében, a nyílt tengeren egy menekültekkel megtömött halászhajó mellett ébred fel. A nő lelkiismereti tusáját elbeszélő film a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon debütált, ahol három díjat is nyert, köztük az Ökumenikus Zsűri Díját. A filmet mi Karlovy Varyban láttuk, itt írtunk róla.

A másik oldal - November 8. 19:00

Mila Turajlić szerb-francia-katari koprodukcióban készült, A másik oldal (The Other Side of Everything) című dokumentumfilmjét számos fesztiválon díjazták. A személyes hangvételű filmben a rendezőnő saját családja történetén keresztül meséli el a volt Jugoszlávia és Szerbia közelmúltjának történelmét, szembesítve a nézőt az egyéni sors és történelmi felelősség összefüggéseivel. A család krónikája egyúttal egy aktivista személyes portréjává is válik, a rendező édesanyja ugyanis ismert egyetemi professzor és ellenzéki szereplő.

Izlandi amazon - November 9. 19:00

Benedikt Erlingsson Izlandi amazon (Woman at War) című filmjével zárul az idei LUX FILMNAPOK. Az izlandi-francia-ukrán koprodukcióban készült, eredeti formai megoldásokkal dolgozó, fanyar humorú komédia Cannes-ban debütált. Főhőse egy ötvenes éveiben járó kórusvezető nő, aki rettenthetetlen elszántsággal szabotálja a helyi alumíniumgyár környezetkárosító működését, hogy megóvja az érintetlen izlandi tájat. Amikor egy nap híreket kap az örökbefogadási hivataltól, választania kell egyéni boldogsága és közjónak vélt céljai között.

Ha szeretnél részt venni valamelyik film vetítésén, a címével együtt küldd el a választ az alábbi kérdésre: 

Melyik film nyerte tavaly a Lux Filmdíjat?

A helyes válaszokat a filmhu@forum.film.hu címre várjuk november 5. éjfélig, a játékosok közt filmenként 5 páros jegyet sorsolunk ki november 6-án, délelőtt.