Elsőként jutott be a Sundance filmfesztivál egészestés versenyébe, Amszterdamban az IDFA (Nemzetközi Dokumentumfilmfesztivál) programjában versenyzett, nyáron felkerült az Európai Filmdíjra esélyes dokumentumfilmek közé, Magyar Filmdíjat kapott, most pedig az Oscar-nevezésért száll versenybe Tuza-Ritter Bernadett alkotása. Ebben a kategóriában soha nem választottak még ki ennyi alkotást: összesen 83 dokumentumfilmet fognak megnézni az Akadémia tagjai, és ebből fogják kiválasztani az öt jelöltet. A film ez Éclipse Film gyártásában készült, producere Ugrin Julianna.

Az Egy nő fogságban főszereplője Maris, aki tíz éve fizetés nélküli szolgája egy magyar családnak. Gyári munkájának a fizetését nem tarthatja meg, szállásért cserébe házkörüli munkákat végez, főz, takarít, miközben a saját családjához szeretne visszajutni. A rendező és kamerája sorsfordító szerepet játszik Maris életében: a másfél év forgatás alatt bensőséges barátságot köt Tuza-Ritter Bernadettel, ami végül meghozza neki a bátorságot és megszökik a családtól – ezt az utat kíséri végig a film. 

Sokszor kellett lerakni a kamerát és emberként ott lenni - Interjú Tuza-Ritter Bernadett-tel

"Nem mondanám, hogy teljes biztonságban éreztem magam a forgatás alatt, sőt, többször abba is akartam hagyni, de közben mindig arra gondoltam, hogy ha nekem egy telefonhíváshoz ennyi bátorság kell, milyen nehéz lehet Marisnak."

A film hazai bemutatója november 22-én lesz, az Elf Pictures forgalmazásában.

Borítókép: Éclipse Film