Szeptember 23. és október 4. között online rendezik Észak-Amerika legnagyobb animációs eseményét, az Ottawai Nemzetközi Animációs Filmfesztivált. Az évente 25.000 látogatót vonzó eseményt idén a vírushelyzet miatt online tartják meg. 

A nem-narratív filmek versenyében szerepel Ulrich Gábor Balázs Béla-díjas mozgókép- és képzőművész Dűne című rövidfilmje. Az alkotás a képzelet és valóság között hullámzó absztrakt thriller, melyben a hangok, mint tanúk átmosódnak emlékeken és félálmokon. A Kecskemétfilm és a Focusfox gyártásában jött létre, producerei Mikulás Ferenc és Muhi András.

A Dűne világpremierje az animációs filmszakma legnevesebb eseményén, az Oscar-kvalifikáló, idén szintén online megrendezett Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon volt június 15-én. Augusztus 20-24 között pedig a 18. Hirosimai Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon száll versenybe.

Ulrich Gábor: Düne (fotó: Kecskemétfilm / FocusFox)

A magyar-francia-kanadai koprodukcióban készült Hide című kisfilm a narratív filmek versenyén indul. A metaforikus mű egy bujócskázó testvérpár történetén keresztül jeleníti meg a modern világunkban tapasztalható elidegenedést. Rendezője Daniel Gray, magyar részről a CUB Animation stúdió gyártásában jött létre, producerei Szederkényi Bella és Gelley Bálint.

A diákfilmek között versenyez Darabos Éva Pá kis panelom! című alkotása. A film a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animációs szakán készült diplomamunka, amelyben egy fiatal nő megtudja, hogy a lakást, amelyben eddig élt, eladják, így neki költöznie kell, ez pedig egy egyszerre mulatságos és keserédes nosztalgiahullámot indít el benne.

Szintén a MOME Anim berkeiben készült Kádár Melinda A forrás és a torony című kisfilmje, amely egy saját szabályok szerint működő ökoszisztémát mutat be. A diák-világpanoráma szekcióban vetítik Lerch Júlia Needs című számítógépes animációval készült alkotását, amely a MOME média desing szakán készült. 

Daniel Gray: Hide (fotó: CUB Animation)

Az Ottawai Nemzetközi Animációs Fesztivált 1975-ben alapították. Az eleinte kétévente megtartott animációs mustrát a nagy érdeklődésre és a világ gazdag és sokszínű animációs termésére való tekintettel 2005 óta évente rendezik meg. Legutóbb 2018–ban nyert magyar alkotás Ottawában, akkor Bucsi Réka Solar Walk című rövidfilmje bizonyult a legjobbnak.

Borító: Pá kis panelom!