A közlemény szerint a tévéfilmes Fehér György-pályázatnak 600 millió forint, az animációs sorozatok készítéséhez felhasználható Dargay Attila-pályázatnak pedig 250 millió forint a keretösszege.

A Fehér György-pályázaton előnyben részesítik majd a történelmi évfordulók közül az első világháborúval és az 1956-os forradalommal kapcsolatos alkotásokat. A Dargay Attila-pályázaton olyan gyerek-, ifjúsági és családi témájú filmsorozatok kaphatnak támogatást, amelyeknek legalább egy epizódját korábban már támogatta a médiatanács. Emellett egyedi, magas technikai, szakmai és művészi színvonalú animációs filmek terveivel is lehet pályázni.

A sikeresen pályázó tévéfilmek befejezésének határideje 2016. szeptember vége, az animációs alkotásoké 2017. január közepe.

A Médiatanács arról is határozott, hogy támogatja a júniusban megrendezendő 12. Kecskeméti Animációs Filmfesztivált, és 1,5-1,5 millió forintos pénzdíjat ajánl fel a nemzetközi zsűri által kiválasztott legjobb animációs rövidfilm, valamint a legjobb animációs tévésorozat javára.

A testület döntése szerint 1,8 millió forintos támogatást kap a helyszíni forgatáshoz a korábban Bolíviában raboskodó Tóásó Előd szabadulását és hazatérését megörökítő dokumentumfilm az azonnali, előre nem látható események filmes rögzítését célzó Escher Károly-pályázat keretében. A támogatás feltétele, hogy a nyertes Székely Szeretetszolgálat Alapítvány később induljon a dokumentumfilmek készítését ösztönző Ember Judit-pályázaton is.

(forrás: MTI)