A narratív rövidfilmek kategóriájában magyar siker született, Dudás Balázs alkotása a Két csík lett a legjobb film. A zsűri indoklása szerint az összetett párkapcsolati drámát erőteljes színészi alakítások és a zárt tereket jól kihasználó képi fogalmazásmód teszi hitelessé és átélhetővé.

A kategóriában a zsűri különdíját szintén magyar alkotó, Beleznai Márk kapta az Agapé című filmjéért: A történetmesélés kihagyásos módszere és a színészi játék teszi eredetivé és érdekessé a már jól ismert történetsémát, amelynek köszönhetően nem várt mélységek tárulnak fel az egyszerű alaphelyzetben, két ember gyorsan kibontakozó kapcsolatában. A nemrég a cannes-i válogatásban is vetített kisfilm rendezőjével itt olvasható interjúnk. 

Az animációs kategóriában a francia Bruno Collet Memorable című, Oscar-díjra és Európa-Filmdíjra is jelölt filmje nyert, a zsűri a cseh Michaela Mihalyi, David Stumpf páros filmjének, a SH_T HAPPENS-nek adott különdíjat. A dokumentumfilmek közül az Európa-Filmdíjra jelölt Invisível Heróit, a portugál Cristéle Alves Meira alkotását ítélte legjobbnak a zsűri. A Dél-Afrikai Köztársaságból származó Ayabonga Magwaxaza kísérleti filmje, a Midnight Delight kapta a experimental kategória fődíját.

Beleznai Márk: Agapé

Az 5 percnél rövidebb filmeknek fenntartott Super Short kategória fődíjasa az iráni Mohsen Habibi, Mostafa Daryadar páros The GrandDaughter című, a Covid-helyzetre reflektáló alkotása lett. Az egyperces alkotások között, melyek egy újításnak köszönhetően egy mobilapplikáció segítségével bankjegyeken és nyomtatott hetilapban is megnézhetők voltak, a spanyol Eflatun Serbay Celebi műve, a Jam Tomorrow nyert.

A négy tagú szakmai zsűrit idén Yvonne Ng Diák-Oscar-díjas filmrendező Szingapúrból, Mariangela Martínez Restrepo fesztiválszervező Argentínából, Yulia Ruditskaya animációs filmrendező Belorussziából és Gelencsér Gábor filmesztéta alkotta. A nemzetközi zsűri mellett egy diákzsűri is döntött az általuk legjobbnak tartott filmekről. A zsűri tagjai filmes szakokra járó egyetemisták, név szerint Makádi Maya, Hendrick Leah, Jurdi Leila, Fürst Luca, Somogyi Liza, Hajmási Péter, Emődy Botond és Huszár Dávid.

Michaela Mihalyi, David Stumpf: SH_T HAPPENS

A diákzsűri díjazottjai a belga Dorian Jesperstől az Európa-Filmdíjra jelölt Sun Dog, a Super Short kategóriában a mexikói Roberto Tellestől az I love to kill, a francia Heloise Ferlay animációja a To the dusty sea, a bosnyák Karmen Obrdalj Why is Mom always Crying? dokumentumfilmje, valamint a bolgár Maia Iotzova Sofia's Epicenter kísérleti filmje lett.

Az esemény érdekessége volt, hogy az Oscar-díjra jelölt Yorgos Lanthimos filmjét először itt láthatták a magyarországi nézők. A fesztivál kísérő programjában szerepelt kerekasztal beszélgetés a rövidfilm jelenlegi helyzetéről, a beszélgető partnerek Pesti Ákos az NFI gyártás támogatási igazgatója, Báron György egyetemi tanár, Tóth Barnabás filmrendező, Muszatics Péter fesztiválszervező, Gyurin Zsuzsanna producer és Molvay Norbert filmrendező, forgatókönyvíró volt. Az élő közvetítésről készült felvétel mellett várhatóak az elkövetkező napokban újabb online filmes és filmszakmai fórumok, érdemes követni a fesztivál oldalán.

Forrás: Blue Danube / Borító: Két csík