Szeptember 25-én tizenkét alkotó prezentálta filmes vagy animációs projektjét az I. Gyerek- és Ifjúsági Film Pitchfórumon. Az előadásokról szakmai zsűri (Fonyódi Tibor, Nemzeti Filmintézet Forgatókönyfejlesztési Igazgató; Ternovszky Béla animációs rendező, NFI Televíziós döntőbizottsági tag; Divinyi Réka forgatókönyvíró) nyújtott visszajelzést, a CINEMIRA Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál hagyományának megfelelően a fődíjast gyerekzsűri választotta ki, valamint a filmes szakemberekből álló közönség is megszavazta kedvenc filmtervét.

A gyerekzsűri a legjobb filmtervnek járó Aranymókus-díjat és a 300.000 Ft-os pénzdíjat Kolozsi László Mnémoszüné2020, A Hold emlékei című animációs filmtervének ítélte. A történet főhőse egy magyar származású űrhajós, akit Pedrónak becéznek, mert olyan sötét a bőre. Pedro akkor tér vissza az űrből, amikor itt a Földön mindenki elvesztette az emlékeit. Egy kislány és egy öreg professzor lesz a társa, hogy megtalálják, ki űzte ki az emberek fejéből az emlékeiket. A gyerekzsűri a megható és átélhető alapötletet, a jól megírt karaktereket és a látványterveket is dicsérté indoklásában.

Kolozsi László: Mnémoszüné2020, A Hold emlékei (fotó: Emil Goodman látványterve)

A közönségdíjat Goldberg Emília Vácz Irénnek vége című családi nagyjátékfilmje nyerte meg. A történet szerint a 9 éves Eszter élete egy igazi katasztrófa. Az iskolában állandóan piszkálják a társai, rettegett tanárnője agyon szekálja, ráadásul a szülei is válnak. Egy ilyen helyzetben senki más nem segíthet, csak az iskola tetején lakó rocksztár-szellem.

A 3. CINEMIRA Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál szakmai napjának keretében megrendezett eseményre a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen került sor, támogatói a Nemzeti Filmintézet és a Nemzeti Kulturális Alap.

Forrás: CINEMIRA / Borító: Kolozsi László és Goldberg Emília (Fotó: Posztós János / Cinemira)