A 80-as évekbeli magyar zenei undergroundról szóló kultfilmeket bemutató Rock/Tér/Idő filmklub olyan alkotásokat vetít, amelyek a könnyűzene és a képzőművészet trópusainak közös határterületén mozognak. Ikonikus filmeket a sűrű 80-as évekből, amelynek elején még a rock dominál, a végére a new wave is kifut az időből. A Szenvedély. Rajongás és művészet kiállítással közös vetítéssorozatban olyan kultfilmeket tűznek műsorra, amelyekben elsőként jelent meg a korszak második nyilvánosságába szorított alternatív zene, az ifjúsági szubkultúrák, illetve azok emblematikus figurái, előadói. A vetítések előtt meghívott vendégek beszélnek a korszakról, a filmekhez fűződő élményeikről, személyes benyomásaikról.

 A Ludwig Múzeumban (Komor Marcell u. 1., Budapest, 1095) rendezett filmklub facebook oldala itt található.

Az Eszkimó asszony fázik cselekményének alapja egy underground szerelmi háromszög. Mari, ez egykori szökött intézeti lány hipnotikus erővel vonzza a bűvkörébe került férfiakat. Laci neves zongoraművész, aki miután összeakad Marival, ott hagy csapot-papot; saját karrierjét teljesen elfeledve segíti a lányt énekesnői ambíciói kiteljesítésében. Csak arra nem számít, hogy Marit változatlanul erős szálak kötik férjéhez, Jánoshoz, a süketnéma állatkerti állatgondozóhoz. Az összetett viszonyrendszer korbácsolta érzelmek szükségszerűen vezetnek a tragikus végkifejlet felé… (Forrás: Ludwig Múzeum)

 

2016. június 9., csütörtök, 18 óra
Eszkimó asszony fázik (r.: Xantus János, színes, magyar filmdráma, 112 perc, 1983, forrás: Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet)
Helyszín: Előadóterem, I. emelet

Vendég: Víg Mihály, zenész

A programon való részvétel ingyenes.