Az Európai Filmakadémia Fiatal Közönség díjának (Young Audience Award) nyertesét évről évre három európai, a 12-14 éves közönségnek szóló film közül szavazza meg a nemzetközi gyerekzsűri. Idén a Roberto Benigni főszereplésével készült, olasz-francia Pinocchioa II. világháborúban játszódó, norvég The Crossing és az ír mondavilágból merítő animációs film, a Wolfwalkers van versenyben a Fiatal Közönség Díjért. (Kritikánkat a Kells titkát és A tenger dalát jegyző is Cartoon Salon csodás rajzfilmjéről itt olvashatod.) A győztest április 25-én jelentik be. 

Mielőtt azonban az idei nyertesről döntenek a fiatalok, az április 17-én megrendezésre kerülő EFA Fiatal Közönség Találkozó egy kis többletet ad az eseményhez: az egykori YAA résztvevők által életre hívott találkozón a fiatalok arra keresik majd a választ, hogy mit is jelent nekik a film és miként lehet a leghatékonyabban bevonni az ifjúságot a filmes vitákba. A találkozó céljai között szerepel egy Európai Filmklub létrehozásának lehetősége, valamint az alábbi kérdések megvitatása:

  • Kapjanak-e nagyobb szerepet a filmek az iskolai tananyagban?
  • Mennyire fontosak a filmek a fiataloknak?
  • A filmek célja elsősorban a szórakoztatás vagy inkább a társadalmi és kulturális nevelés?
  • Létrehozható-e a filmen keresztül egyfajta európai kultúra?

A találkozó résztvevői egy kérdezz-felelek párbeszédet is lefolytatnak majd Pablo Maqueda spanyol filmessel és levetítésre kerül az Ifjúsági Tanács által kiválasztott két rövidfilm is. 

Ezúttal nem tanult szakértők értekeznek majd arról, hogy mit akar és mit tesz a jövő nemzedéke, az Európai Filmakadémia magukat a fiatalokat szeretné szóra bírni. Azok a 12-16 évesek, akik rendelkeznek YAA vagy egyéb filmes tapasztalattal vagy érdekli őket az esemény, itt jelentkezhetnek.

Forrás: EFA / Címlap: Wolfwalkers (Forrás: Apple TV+)