A Magyarázat mindenre két díját Adonyi-Walsh Gáspár vette át a helyszínen a december 22-én megrendezett gálaeseményen. A magyar-szlovák koprodukcióban készült alkotás a Velencei Filmfesztiválon debütált az Orizzonti szekcióban, ahol a megkapta a fődíjat. A magyar nézők is a bizalmukba fogadták a Magyarázatot, jelenleg 77 652 nézőnél tart, ezzel az év harmadik legnézettebb hazai filmje, és Reisz Gábor legnagyobb közönségsikere.

A velencei világpremier után további fesztiválmeghívások és díjak következtek: nyert Rómában, Chicagóban, és most a francia síparadicsomban is, Les Arcs-ban.

27

A francia-magyar koprudokcióban készült 27 is komoly sikerszériát tudhat maga mögött: májusban elnyerte Cannes-ban a legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálmát, a legfontosabb animációs fesztiválon, Annecyben fődíjat kapott a rövidfilmek versenyében, jelölték az Európai Filmdíjra, jövő év elején a Sundance Filmfesztiválra utazik, és nemrég derült ki, hogy felkerült az Oscar szűkített listájára a legjobb rövid animációk kategóriájában.

A Magyarázat mindenre egy 18 éves fiú botrányba torkolló érettségi vizsgájának történetén keresztül fest reális képet a kettészakadt Magyarországról. A 27 egy fiatal felnőtt helyzetéről mesél, aki látszólagos céltalansága elől a testiségbe menekül, a maszturbálás és a táncolás adja meg neki azt a szabadságot, amitől kényszerű élethelyzete megfosztja őt.

címlapkép: Znamenák István és Adonyi-Walsh Gáspár a Magyarázat mindenre forgatásán