2019 novembere több díjat is hozott az egyetem frissen végzett hallgatóinak számára. November 22. és 30. között zajlott Nicosiában a 14. Cyprus International Film Festival (CYIFF), melyet a 100 legjelentősebb nemzetközi fesztiválként, térségében az egyik legkiemelkedőbb filmfesztiválként tartanak számon. Füzes Dániel, 2018-ban Mozgóképművész mesterszakon végzett hallgató Szokásjog című diplomamunkája a „GOT TALENT” díjat hozta haza, amelyet a film gyártásvezetője, kreatív producere - szintén a METU egykori hallgatója -, Gór Fanni vett át. Ez már a hetedik díj, amit a Szokásjog elnyert, de számos fesztivál programjába is beválogatták.

Füzes Dániel: Szokásjog

November 25. és december 1. között rendezték meg a lengyelországi Gdansk városában a 28. EUROSHORTS Nemzetközi Filmfesztivált, ahol a zsűri különdíjjal jutalmazta A narancs útlevél című diplomamunkát, amit a szintén 2018-ban, Mozgóképművész mesterszakon diplomázott hallgató, Fazekas Gyöngyi rendezett. Az EUROSHORTS Lengyelország egyik legjelentősebb nemzetközi kisfilm fesztiválja, melyet 28. alkalommal rendeztek meg idén. A narancs útlevélnek ez az első nemzetközi sikere a számos hazai díj után.

November 27. és 30. között került sor a 22. Faludi Nemzetközi Filmszemlére, amelyen Almási Zsolt, a METU-n 2018-ban diplomázott hallgató Figyelj már oda! című alkotását ismét díjazták itthon. A zsűri a Legjobb elsőfilmes rendező díját ítélte oda Almási Zsoltnak. A Faludi Ferenc Akadémia által meghirdetett tematikus nemzetközi filmszemle és a hozzá kapcsolódó fotópályázat idei kukcsszava a „HÍVÁS” volt. Az 1996 óta szervezett fesztivál célja, hogy tematizáljon és ezáltal párbeszédet teremtsen, minden évben egy aktuális társadalmi vagy spirituális igényre, problémára hívja fel a figyelmet.

Almási Zsolt: Figyelj már oda!

Szintén a METU diákja Jenifer Zuggó, aki 3. éves Képalkotás-szakos hallgató. Beyond című 15 perces dokumentumfilmje a kínai Zhuhai városában megrendezett Looking China Program Golden Lences Award díját nyerte el. A Beyond egy egyéni hangú lírai dokumentumfilm, ami Zhuhai hídjainak és a város lakóinak kapcsolatáról szól. Jenifer Zuggó vezető tanárai Groó Diana, Miklós Mari és Gózon Francisco.

Forrás: METU / Borítókép: A narancs útlevél