Az árva fejlesztését több mint 7 millió forinttal támogatja az NFI, amit a forgatókönyv harmadik, egyben végleges változatának elkészítésére fordíthatnak. A filmtervet most is ugyanaz a csapattal készíti elő, akik a Saul fia és a Napszállta alkotói is voltak: a forgatókönyvet közösen írja Nemes Jeles László és Clara Royer, a producer Sipos Gábor és Rajna Gábor, társproducer Stalter Judit, gyártója a Laokoon Film lesz. 

2 millió forintos támogatást kapott a Ne szólj hozzám című film forgatókönyvének fejlesztése is, melynek írója Habony Mária, producere Sárosi Mónika, a pályázatot a Close-up Kft. adta be. Szentgyörgyi Bálint Együtt kezdtük.. című forgatókönyvének végleges változatát elfogadta a Filmszakmai Döntőbizottság, ahogy dr. Takó Sándor és dr. Kollarik Tamás A közönség sohasem téved - A Zukor és Fox sztori című filmtervének is. A dokumentumfilm alapjául szolgáló könyv nemrég itthon is elérhető lett.

Jámbor szörnyeteg

Egyedi döntések között 216 millió forintos gyártási támogatást kapott Csuja László és Nemes Anna Jámbor szörnyeteg című filmterve is, amiről részletesen is mesélt nekünk Csuja László, illetve Muhi András, a film producere. A film egy testépítőnő viszontagságos útját fogja követni, a főszerepben Csonka Eszter világbajnok testépítő lesz látható. A forgatás november elején kezdődik.

300 millió forintos támogatást kapott Bayer Zsolt Orbán Balázs nyomában című tévéfilmterve is, melynek producere Kálomista Gábor, és a Mega Film gyártásában készül majd.

Október közepén kis-, és tévéfilmek, illetve sorozatok gyártási támogatásáról döntöttek, túlnyomó részt történelmi témájú alkotások kaptak támogatást:

Kicsiben, tévében és sorozatban is jön a magyar történelem

A Nemzeti Filmintézet tévéfilmek és streaming forgalmazásra készülő alkotások támogatásáról döntött. A támogatott produkciók döntő többségben történelmi témákkal foglalkoznak. Tóth Barnabás Stefan Zweig regényét, Goda Krisztina Gárdonyi Géza művét, Zomborácz Virág Rotschild Klára életét, Eperjes Károly pedig a szerzetesrendek üldöztetését dolgozhatja fel tévéfilmben. A kisfilmek között Gyimesi Anna, Cibulya Nikol és a Lichter Péter-Máté Bori páros alkotásai szerepelnek. Megkezdődhet majdnem húsz magyar tévésorozat fejlesztése is.

A pályázatok az NFI hivatalos oldalán lettek közzétéve.

Borítókép: Nemes-Jeles László a Saul fia Oscar-díjával