Minden korábbinál több film került be az Európai Filmakadémia idei nagyjátékfilmes válogatásába – közlete az EFA. Mivel idén a járvány miatt több fontos filmfesztivált is későbbre halasztottak, az akadémia úgy döntött, hogy két lépcsőben jelenti be az Európai Filmdíj-jelölésre esélyes alkotások névsorát, amelybe első körben negyven filmet választottak be. Az izgalmas címekből álló listának három magyar esélyese is van. 

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre, Horvát Lili alkotásának világpremierje a tavalyi velencei filmfesztiválon volt. A film sikert aratott itthon és külföldön egyaránt, Varsótól Chicagón át Dublinig díjazták a filmfesztiválok. A romantikus dráma főszereplője Márta (Stork Natasa), a negyvenéves idegsebész szerelmes lesz. Fényes amerikai karrierjét hátrahagyva visszatér Budapestre, hogy új életet kezdjen a férfival (Bodó Viktor). Ám Márta hiába vár a Szabadság-híd pesti hídfőjénél: a férfi nem jelenik meg a randevún. Márta kétségbeesetten a keresésére indul, de amikor rátalál, élete szerelme azt állítja: sohasem látta őt azelőtt. Kritikánk itt olvasható róla. 

Természetes fény

Nagy Dénes Természetes fény című első nagyjátékfilmjét a 71. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be, ahol elnyerte a legjobb rendezésért járó Ezüst Medve-díjat. A film a második világháborúban, a Szovjetunió megszállt vidékein játszódik, egy kiismerhetetlen, mocsaras erdőségben. Az egykori földműves, Semetka István (Szabó Ferenc) szakaszvezetőként szolgál egy honvéd alakulatnál, amely a vidéket járva partizáncsoportok után kutat. Semetka parancsnokának váratlan halála miatt súlyos terhet kap a vállára. "Nagy Dénes épít az előképekre, de nem másolja azokat, így egy önálló és rendkívül egységes vízióval, illetve egy hiánypótló, az emlékezést segítő történettel gazdagította a háborús filmek univerzumát" – írtuk a filmről, amely nemrég fődíjat nyert az iráni 38. Fajr Nemzetközi Filmfesztiválon, Nagy Dénes pedig a legjobb forgatókönyvnek járó Magyar Mozgókép Díjat is átvehette érte

Rengeteg - Mindenhol látlak

A Rengeteg – Mindenhol látlakFliegauf Bence filmje szintén Berlinben mutatkozott be, ahol a legjobb mellékszereplőnek járó díjat kapta a film egyik szereplője, Kizlinger Lilla. "A Rengeteg – Mindenhol látlak a családi titkok, szekrénybe zárt traumák, féltékenység, gyász, hűtlenség és bosszú filmje. A beszélgetések töredékesek, a kirakósok szétszórt darabkáit nekünk kell a 15-20 percek végére összeállítani, és levonni a szomorú tanulságot" – írtuk róla kritikánkban. A filmben többek között olyan színészeket láthatunk, mint Sodró Eliza, Gubik Ági, Jakab Juli és Végh Zsolt, Balla Eszter.

A magyar filmek olyan alkotásokkal versenyeznek a jelölésért, mint a román Radu Jude a Zűrös kettyintés, avagy a pornó a diliházban című filmje, az amerikai Ígéretes fiatal nő, vagy a dán Az igazság bajnokai. Az Európai Filmakadémia tagjai a következő hetekben fogják kiválasztani, mely filmek kapnak jelölést a legjobb európai film, a legjobb rendező, színész, színésznő és forgatókönyv kategóriákban, a válogatás második felét pedig szeptemberben jelentik be. 

Forrás: EFA / Címlapkép: Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre