A Marosvásárhelyen fődíjjal jutalmazott kisfilm idén nyáron mutatkozott be Locarnóban, szeptemberben pedig a Friss Hús fesztiválon elnyerte a legjobb élőszereplős rövidfilm díját. Kölcsey Levente alkotása, a Szünet középpontjában szakközépiskolai igazgató (Terhes Sándor) áll, aki egy tíz perces szünetben szembesül azzal, hogy egy 16 éves tanítványának szülei ki szeretnék íratni gyereküket az iskolából, hogy tanulás helyett dolgozni vigyék.

A vasárnap véget ért seregszemlén több filmet is díjaztak, így a zsűri különdíját az orosz Dina Velikovszkajának ítélték a Kapcsolatok című alkotásáért. A legjobb diákfilmnek járó, Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman által felajánlott Töltőtoll-díjat Almási Zsolt kapta a Figyelj már oda! című, a Budapesti Metropolitan Egyetemen készített alkotásáért. 

 

Almási Zsolt: Figyelj már oda!

Simó Sándor emlékdíjban részesült a legjobb elsőfilmért a lengyel Piotr Milczarek az Eső című alkotása. Ezt a díjat a seregszemlét szervező Maros megyei Magyar Demokrata Ifjak Szervezete (Madisz) ajánlotta fel a marosvásárhelyi önkormányzat támogatásával.

Összesen 806 alkotást neveztek be a megmérettetésre, ebből az előzsűri 39-et válogatott be a versenyprogramba. A kiválasztott filmeket húsz országból küldték be, közülük 10 magyar, 3-3 pedig romániai, spanyol, francia gyártású volt. Műfajukat tekintve 19 animáció, 17 kisjátékfilm, kettő dokumentumfilm, egy kísérleti film.

Az idei fesztivált korábban tartották meg a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások miatt, a fesztivál rövidebb volt, kevesebb programmal, emellett a fesztivál nagyzsűrije online bírálta el az alkotásokat. A zsűri tagja volt Milos Itic szerbiai filmrendező, filmkritikus, Tudor Cristian Jurgiu, Titus Muntean, Tóth Barnabás és Kocsis Ágnes filmrendező és forgatókönyvíró, valamint Visky Ábel filmrendező.

Ha egy diák többet akar elérni az életben, a tanárnak kötelessége támogatni

A Szünet egy kényes, életszerű helyzetet mutat be, ami szinte nap mint nap lejátszódik az ország szakiskoláiban. Kölcsey Levente kisfilmje minimális költségvetésből készült, mégis a rangos Locarnói Filmfesztivál versenyprogramjában mutatkozik be. A szociális témák iránt elkötelezett rendezővel a kisfilm létrehozásáról, az oktatási rendszerről, valamint a szülői és a tanári felelősségről is beszélgettünk.

Forrás: MTI / Borító: Szünet